Po desiatich rokoch sa dočkali. Ženy v Saudskej Arábii po prvýkrát kandidujú. S mužmi ale nesmú hovoriť

    0
    Ilustračné foto: Modliace sa moslimky (Autor: SITA)

    Už sa to blíži. Takmer tisícka žien v Saudskej Arábii sa rozhodla zabojovať o kreslo v mestských radách. Je to pre nich novinka, nikdy predtým sa totiž volieb nemohli zúčastňovať ani ako voličky a už vôbec nie ako kandidátky. Informuje o tom portál Euronews.com.

    Nebudú to mať ale jednoduché. V krajine, kde vládne tvrdá ruka konzervatívneho monarchu Salmána, kde zatýkajú ženy, keď šoférujú auto, a kde sa bez mužského sprievodcu prakticky nemajú šancu pohnúť z domu, sú aj samotné voľby poznačené nerovnosťou. Kandidátky napríklad nesmú oslovovať mužských voličov a ani sa s nimi stretávať v predvolebnom boji. Preto sú mnohé z nich skeptické pri otázke, či majú šancu uspieť.

    Mestské rady sú jediné volené orgány v kráľovstve. Riešia miestne záležitosti, ako sú napríklad zmeny územného plánu. Priebežné odhady ukazujú, že volieb by sa mohlo zúčastniť približne 1,7 milióna voličov. Ženám povolil účasť vo voľbách kráľ Abd Alláh ešte v roku 2011. Jeho nástupca Salmán sa ale považuje za omnoho konzervatívnejšieho monarchu.

    Ženy v Saudskej Arábii majú po prvýkrát možnosť voliť a byť volené v miestnych voľbách. (Zdroj: Euronews.com)

    - Reklama -