Po Brexite bude v EÚ iný svet, znie z Maďarska. Pozrite sa, kto to hovorí

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)

    Podľa agentúry MTI povedal, že ak Veľká Británia bude ochotná zostať v kontakte s EÚ, môže si s ňou vytvoriť podobné vzťahy, aké má Švajčiarsko či Nórsko. “Tieto krajiny prispievajú do pokladne únie, za čo majú prístup k spoločnému trhu,” dodal Magas.

    Poznamenal, že dôležitou otázkou zostáva, nakoľko bude EÚ prísna voči odchádzajúcej krajine z hľadiska voľného pohybu kapitálu a pracovnej sily. “Z tohto hľadiska bude nutné prijať okamžité opatrenia, pretože nie je jasné, či vystúpenie Britov bude mať okamžitý účinok alebo bude prechodné obdobie,” zdôraznil expert.

    O EÚ Magas povedal, že určite sa v nej premení systém politického rozhodovania, čo môže viesť k tomu, že vznikne užšie jadro. Terajšie udalosti môžu viesť k tomu, že vznikne nové, podstatne účinnejšie vedenie bez Veľkej Británie. “Je isté, že sa po vystúpení začne v Európskej komisii a v systémoch jej fungovania iný svet,” podotkol.

    Podľa jeho slov britský plebiscit zrejme nevyvolá podobné kroky v iných krajinách, pretože zostávajúce členské krajiny sa budú musieť zomknúť a preukázať silu i organizovanosť na to, aby sa únia mohla posilniť. “Po tomto hlasovaní už niet cesty späť. Je nepredstaviteľné, že by Veľká Británia zostala v únii v rozpore s vôľou britských voličov,” uzavrel Magas.

    - Reklama -