Plavčan by mal z eurofondov zacvakať asistentov pre učiteľov. Návod mu ponúka europoslankyňa Žitňanská

    0
    Europoslankyňa Jana Žitňanská (Autor: SITA)

    Europoslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) vyzýva ministra školstva Petra Plavčana, aby využil peniaze z eurofondov na zabezpečenie dostatočného počtu asistentov učiteľa. Ako informovala Žitňanská, v rámci operačného programu Ľudské zdroje chce ministerstvo z Európskeho sociálneho fondu využiť 28 miliónov na uskutočnenie projektu Audiovizuálna tvorba v edukačnom procese. Projekt má viesť organizácia rezortu – Metodicko-pedagogické centrum, ktoré si vytýčilo za cieľ vzdelávanie učiteľov v oblasti audiovizuálnej tvorby, vytváranie audiovizuálnych obsahov, uskutočňovanie konferencií Edufilm, ako aj vybudovanie tisícky školských TV štúdií.

    Podľa europoslankyne Jany Žitňanskej by všetko bolo v poriadku, pokiaľ by nešlo o financie, ktoré majú slúžiť na zvýšenie inklúzie a rovného prístupu ku kvalitnému vzdelávaniu. V situácii, keď štát nie je schopný zabezpečiť asistentov učiteľa nielen pre integrované deti na bežných školách, ale ani pre tie, ktoré sa vzdelávajú v špeciálnych školách, je to škandalózne,“ hovorí Žitňanská s tým, že projekt je v súčasnosti pozastavený vďaka rozhodnutiu Komisie pri Monitorovacom výbore pre operačný program Ľudské zdroje pre prioritnú os 1 Vzdelávanie a mal by byť prepracovaný.

    Napriek tomu, že som veľkým zástancom posilňovania kompetencií žiakov v informačno-komunikačných technológiách a ako bývalá novinárka by som dopriala všetkým deťom mať možnosť získať zručnosti aj v práci s kamerou či mikrofónom, nemyslím si, že toto by dnes mala byť priorita, keď hovoríme o inklúzii,“ dodala Žitňanská.

    Podľa europoslankyne by projekt mali prepracovať, nie však spôsobom, že zmenia nejaké detaily alebo sa v texte objaví slovo inklúzia na ďalších miestach. Vyzývam ministra školstva Petra Plavčana, aby týchto viac ako 28 miliónov dal na asistentov učiteľa. Keď budeme mať zabezpečené základné potreby detí so zdravotným postihnutím, budem prvá, ktorá bude volať po TV štúdiách a ďalších vymoženostiach pre žiakov a učiteľov na školách,“ hovorí Žitňanská.

    Europoslankyňa uvádza, že v septembri 2015 predložili zriaďovatelia škôl požiadavky na rok 2016 celkom na 3  371 asistentov učiteľa pre 12 821 žiakov. Požiadavky oproti predchádzajúcemu zberu (september 2014) tak stúpli o 19,5 percenta. Z predložených požiadaviek odporučili odbory školstva okresných úradov v sídle kraja kladne vybaviť peniaze pre 2 661 asistentov učiteľa. Z tohto počtu ministerstvo školstva môže podľa Žitňanskej v tomto roku zafinancovať len 1 671 asistentov. Ostatných 990 asistentov učiteľa zostane podľa europoslankyne nevykrytých.

    - Reklama -