Platy ústavných činiteľov by sa mali opäť zmraziť. Sudcovia a prokurátori dostanú viac

    0
    Členovia vlády na čele s premiérom Robertom Ficom (vpravo) počas pietneho aktu kladenia vencov v areáli Pamätníka SNP v rámci centrálnych osláv 71. výročia Slovenského národného povstania (Autor: SITA)

    Podľa ministra financií Petra Kažimíra rezort pokračuje v snahe o postupné znižovanie deficitu verejnej správy a dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu, a preto je potrebné aj v roku 2016 pokračovať v konsolidačných opatreniach.

    Zmrazovanie platov sa na budúci rok nebude týkať sudcov a prokurátorov. Kažimír vysvetlil, že sa tak chceli vyhnúť napadnutiu zmrazovania platov na Ústavnom súde ako v minulých rokoch, predpokladaný hospodársky rast v roku 2016 vyšší ako tri percentá zároveň nemožno označiť za krízové čísla. Budúcoročné zmrazovanie platov ústavných činiteľov by malo priniesť úsporu 3,06 mil. eur. Ak by sa zmrazili aj platy sudcov a prokurátorov, štátna kasa by podľa ministra financií ušetrila ďalších osem až deväť miliónov eur.

    Platy na rovnakej úrovni budú mať poslanci, prezident, premiér a členovia vlády či predseda a podpredsedovia kontrolného úradu. Vzťahuje sa to aj na plat riaditeľa Národného bezpečnostného úradu, štátneho zamestnanca vo verejnej funkcii v služobnom úrade, ktorým je ministerstvo, vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy a komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorých platové pomery sú naviazané na platové pomery poslanca.

    - Reklama -