Platy poslancov sa zmrazovať nebudú, symbolicky by mohli stúpnuť o euro

    0
    Tibor Bernaťák (Autor: mr)

    Podľa Bernaťáka ide o jeden z možných variantov. „Netreba to zatiaľ brať ako definitívu,“ uviedol. Aj on má informácie, že v budúcom roku by sa poslanci mali zaoberať novým zákonom o platoch.

    V utorok (5.12.) sa podľa neho k téme zmrazovania platov stretnú poslanecké koaličné kluby. „Bude sa tam o tom diskutovať, tam sa to celé doklepne,“ poznamenal Bernaťák. „Hľadáme spôsob, aby platy nerástli nesystémovo,“ povedala pre TASR hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová. 

    Jeho slová potvrdzuje aj Úrad vlády SR s tým, že koaliční lídri sa dohodli na platoch ústavných činiteľov. „O detailoch dohody chcú koaliční lídri najprv informovať poslancov na utorkovom spoločnom zasadnutí koaličných klubov, potom ich predstavia verejnosti,“ povedala pre TASR hovorkyňa ÚV SR Beatrice Szabóová.

    Šéf Mosta-Híd Béla Bugár predpokladá, že tlačová konferencia k tejto téme by mohla byť pred 13.00 h. Koaličná rada sa stretla deň po tom, čo Bugár verejne deklaroval, že Most-Híd nezahlasuje za zmrazenie platov ústavných činiteľov, pretože strana je presvedčená, že „nastal čas prijať systémové riešenie“. „Platy sa zmrazovať nebudú,“ povedal.

    Bugár potvrdil, že v nedeľu došlo aj k dohode týkajúcej sa voľby člena do Súdnej rady SR. Viac však povedať nechcel. Poslanci Národnej rady SR už niekoľkokrát voľbu člena Súdnej rady SR odložili, keďže v koalícii sa nedohodli.

    Snemovňa má voľbu na stole aj na aktuálnej schôdzi. Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka Mostu-Híd Lucia Žitňanská má totiž problém s nomináciou štátnej tajomníčky MS SR Moniky Jankovskej. TASR má informácie, že Smer-SD zrejme stiahne nomináciu Jankovskej. V Smere-SD hovoria, že asi predsa len nebudú riskovať odchod ministerky Žitňanskej.

    O dohode koaličných lídrov o platoch ústavných činiteľov ako prvý informoval Denník N. Podľa denníka sa to má zrejme urobiť cez pozmeňovací návrh k zákonu o dani z príjmu. Hlasovanie o zmrazení platov by podľa denníka nemalo byť spojené s hlasovaním o dôvere vlády. Koalícia by podľa denníka tiež nemala umožniť hlasovať o návrhu Igora Matoviča z OĽaNO na zmrazenie platov.

    Poslanci minulý týždeň nehlasovali za skrátený legislatívny návrh, ktorý im mal tak ako každý rok zmraziť platy. Robia to tak už od roku 2011. Znamenalo by to, že by si mesačne polepšili o tisíc eur.

     

    - Reklama -