Platforma Životné partnerstvo má podľa autorov pozitívne ohlasy

    0
    Ilustračné foto: Dúhový pochod (Autor: ReproFoto: facebook)

    Tridsaťosem mimovládnych organizácií chce presvedčiť ľudí, ako aj vládu, o potrebe právneho uznania životných partnerstiev. Všetky potrebné informácie nájde verejnosť na stránke www.zivotnepartnerstvo.sk.

    Prvou fázou kampane sú osobné príbehy homosexuálnych párov. “V počiatočnej fáze sme oslovili páry, ktoré už s medializáciou mali skúsenosti a pre život v zahraničí aj potrebnú odvahu,” priblížila Jablonická Zezulová. Mimovládky v súčasnosti pripravujú na zverejnenie príbehy od ľudí, ktorí sa im ozvali sami, či už prostredníctvom stránky Životné partnerstvo alebo ich oslovili priamo. “Každý týždeň tak chceme zverejniť jeden príbeh,” poznamenala.

    Plánujú však spustiť podporu i od verejne známych osobností a rovnako chcú získať podporu od blízkych LGBTI ľudí, či už rodičov, súrodencov, kolegov z práce, dobrých kamarátov, a poukázať tak na to, ako sú títo ľudia súčasťou rodinných prostredí a susedských vzťahov. Platforma Životné partnerstvo plánuje pre verejnosť viacero aktivít.

    Gejovia a lesby nepredstavujú ohrozenie

    “Nie tak dávno by bolo na Slovensku nepredstaviteľné, aby sa gejovia a lesby otvorene prihlásili k svojej sexuálnej orientácii a pustili médiá do svojich domovov, aby ukázali, ako žijú,” upozornila Jana Jablonická Zezulová s tým, že stále to pre mnohé páry nie je pre predsudky jednoduché. Tie sa však podľa nej najlepšie lámu v osobnej interakcii a prostredníctvom osobných príbehov. Ich zrozumiteľnosť a autentickosť majú predpoklady stavať medzi ľuďmi mosty a budovať dobré vzťahy smerom k majorite, zdôraznila pre agentúru SITA. “Veríme, že sa nám prostredníctvom konkrétnych príbehov podarí presvedčiť mnohých ľudí o tom, že gejovia a lesby nepredstavujú ohrozenie pre rodiny a spoločnosť, práve naopak, mnohí z nich si zakladajú svoje rodiny a chcú uzavrieť zväzky, ktorými posilnia stabilitu spoločnosti,” uzavrela jedna z autoriek platformy.

    Životné partnerstvo podporuje aj ombudsmanka

    Mimovládky kampaň spustili začiatkom júna, teda niekoľko mesiacov pred parlamentnými voľbami. Ako uviedol ďalší z jej predstaviteľov Fedor Blaščák, tento čas je dostatočne bláznivý a iracionálny na to, aby sa podarili aj takéto veľké veci. “Po voľbách bude s touto témou oveľa ťažšie politicky hýbať,“ upozornil s tým, že stavili na racionalitu politikov. Táto téma je od mimovládnych organizácií na stole s vládou či politickými stranami už dlhšie, prestať v diskusii neplánujú. Okrem prinášania príbehov chce platforma viesť aj odbornú či verejnú diskusiu, organizovať rôzne fóra.

    Podporu Životnému partnerstvu vyjadrila i verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorá takéto aktivity víta. “Pripomínajú, že základné právo na rešpektovanie rodinného a súkromného života patrí každému človeku a každá rodina bez ohľadu na jej zloženie podľa pohlavia požíva rovnakú ochranu a uznanie zo strany štátu a spoločnosti,“ uviedla ombudsmanka.

    - Reklama -