Plány sú fajn, ale realizácia… Sudcovia sa pustili do vlády

    0
    ILUSTRAČNÁ SNÍMKA (Autor: archív)

    Priority novej vlády v oblasti justície sú v zásade zhodné s prioritami, ktoré vníma ako potrebné zásadne riešiť aj združenie sudcov Za otvorenú justíciu (ZOJ). Sú to však zatiaľ len všeobecne formulované ciele, ktoré sa budú musieť implementovať do konkrétnych opatrení. Práve v spôsobe realizácie môžeme mať odlišné názory, zdôraznila pre agentúru SITA prezidentka združenia Katarína Javorčíková.

    Zvýšená kontrola justície, ktorú avizuje nová vláda, je už v mnohom nastavená. Verejné pojednávania sa nahrávajú. Zverejňujú sa súdne rozhodnutia na internete, je verejná štatistika o výkone súdov a konkrétnych sudcov, verejné sú tiež disciplinárne konania a zverejňovanie disciplinárnych rozhodnutí. Podľa Javorčíkovej určite sú rezervy napríklad v objektivite výberových konaní, kde sú stále možné výbery vopred vybraných uchádzačov na sudcov, ale aj vyšších súdnych úradníkov. Veľakrát sme vo výkone prekvapení nízkou odbornou spôsobilosťou a neschopnosťou efektívne pracovať u vybraných kandidátov, dodala.

    ZOJ je aj za občiansku kontrolu v Súdnej rade SR. Už dlhodobo navrhujeme, aby mali sudcovia v rade majoritu o jeden hlas, ale všetkých by mohli voliť len sudcovia. Vláda, parlament a prezident by mali svojich zástupcov nominovať z tzv. nesudcov. Jednak preto, aby sa vylúčilo politické ovplyvňovanie rozhodovania sudcov v súdnej rade, a aj preto, aby bol tzv. laický prvok v súdnej rade dostatočne zastúpený a aj odvolateľný pri zmene zloženia vlády, parlamentu a prezidenta, vysvetlila postoj združenia k tejto otázke Javorčíková.

    Nová vláda avizuje aj zvýšenie osobnej zodpovednosti za rozhodovanie sudcov. Sudcovia sú v súčasnosti pod veľkou kontrolou nielen verejnosti, ale aj predsedov súdov a ministerstva spravodlivosti. Každý mesiac sú vyhodnocované ich výkony a aj počty zrušených a zmenených rozhodnutí. Návrhy na ich disciplinárne stíhanie môže napríklad dať okrem justičných funkcionárov aj ombudsmanka. Je zakotvené v zákone disciplinárne previnenie za zjavne svojvoľné rozhodnutia sudcov, pripomína Javorčíková. Otázne je, aké opatrenia navyše môžu túto kontrolu zvýšiť tak, aby nedochádzalo k šikanovaniu sudcov. Šéfka ZOJ zdôrazňuje, že v súčasnosti je najväčší problém neprimerané zaťažovanie sudcov veľkým balíkom súdnych sporov, ktoré sa nedajú včas vybavovať. Za to však je zodpovedná výkonná moc, dodala.

    Zvýšiť efektívnosť práce súdov je možné len cez zvýšenie počtu sudcov, súdnej administratívy, technického vybavenia súdov a kvalitnou legislatívou. Určite sú prípady, keď sudcovia nepracujú kvalitne a v dostatočnej kvantite. Takéto prípady však treba riešiť cez individuálne disciplinárne postihy, dodala. Voči zmene kreovania členov ústavného súdu ZOJ nemá pripomienky.

    - Reklama -