Plán EÚ v troskách? Líbya odmietla vybudovanie migračných centier na svojom území

    0
    Autor: TASR
    S návrhom na vybudovanie centier pre migrantov v Líbyi prišli Taliani v júni. Malo ísť o inštitúcie, ktoré by identifikovali žiadateľov o azyl či víza do EÚ. 
     
    Líbyjský premiér Fayez al-Sarraj pre nemecký denník Bild k veci uviedol, že jeho krajina nebude ubytovávať imigrantov. „Sme absolútne proti tomu, aby u nás Európa oficiálne chcela ubytovať ilegálnych migrantov, ktorých sama nechce pustiť (na svoje územie),“ uviedol Serraj. 
     
    Líbyjská vláda zároveň popiera, že by pobrežná stráž severoafrického štátu strieľala po aktivistoch, ktorí sa snažia pri jej brehoch zachraňovať migrantov smerujúcich cez Stredozemné more k brehom Európy. „Denne zachránime stovky ľudí, naše lode sú stále v pohybe,“ dodal premiér. 
     
    Detenčné centrá pre ilegálnych migrantov v Líbyi sú už dnes. Nejde však o centrá EÚ, ktoré by spracovávali žiadosti o azyl, ale skôr o obrovské záchytné tábory. 
     
    O ďalších spôsoboch zastavenia migrácie z Afriky budú predstavitelia EÚ hovoriť v októbri v Bruseli, kde jednou z tém bude podpora demokratických volieb v Líbyi, naplánovaných na december tohto roka. V rovnakom čase budú Taliani v Ríme hostiť konferenciu o migrácii. Tá má byť akýmsi pokračovaním májového rokovania zorganizovaného francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktoré viedlo k záväzku usporiadať v Líbyi demokratické voľby ešte tento rok. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -