Plán EÚ na rozdelenie migrantov zlyháva. Počet utopených v Stredozemnom mori stúpa. A svoj podiel viny na tom má aj V4

    0

    Tlak na štáty na juhu Európy, ktorý vyvolala migračná kríza, sa Brusel rozhodol riešiť prerozdeľovaním migrantov z Talianska a Grécka do tretích krajín EÚ. Takýchto ľudí malo byť premiestnených 160 000, ale pre viaceré zdržania, odmietavé postoje časti štátov a európsku byrokraciu sa z talianskych a gréckych táborov dostalo inam len 40 000.

    Premiestňovanie migrantov v rámci EÚ ide pomaly a počet obetí, ktoré sa utopili v Stredozemnom mori pri pokuse dostať sa k európskym brehom, dosahuje tragické rekordy.

    Európsky komisár pre migráciu Dmitris Avramopoulos povedal, že niektoré krajiny zlyhali a nepremiestnili na svoje územie ani jediného migranta z Talianska či Grécka. „Relokácia je nevyhnutná pre úspech našej migračnej a azylovej politiky založenej na solidarite a zodpovednosti,“ povedal eurokomisár na pôde Európskeho parlamentu začiatkom tohto týždňa.

    K štátom neochotným prijímať migrantov patria aj krajiny V4. Najtvrdší postoj voči tejto požiadavke EÚ však zaujali Maďari a Poliaci. Práve Budapešti a Varšave sa Brusel vyhráža sankciami, ak do júna nezačnú s prijímaním utečencov.

    Zdá sa však, že ani hrozba sankciami nie je pre Poliakov dôvodom, aby ustúpili zo svojho odmietavého postoja voči migrantom. Poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak uviedol, že prijať utečencov by bolo pre Poľsko horšie, ako čeliť sankciám z Bruselu.

    „Pamätajme na to, čo sa stalo v západnej Európe. Pamätajme na teroristické útoky, ktoré sú nanešťastie faktom vo väčších štátoch Európskej únie. Pamätajme, že sa začali s relatívne malou moslimskou komunitou, ktorá je teraz veľmi početná,“ vyhlásil šéf poľského rezortu vnútra.


     

    - Reklama -