Pfundtner: Ak funguje právny štát, nemalo by dochádzať k rušeniu amnestií

    0
    Na snímke kandidátka na post ústavného sudcu SR Edita Pfundtner počas vypočutia Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR v Bratislave vo štvrtok 24. januára 2019. (Autor: TASR)

    Pfundtner v súčasnosti pôsobí ako štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti, za kandidátku ju nominovala Právnická fakulta Univerzity Komenského. “Pravidelne mávam etické a morálne dilemy. Nemusím sa za to hanbiť. Napr. obrovskú právnu dilemu som mala pri rušení amnestií Vladimíra Mečiara. Som rada, že som za ich zrušenie mohla hlasovať, ale ako právnik presadzujem právnu istotu. Ak funguje právny štát, nemalo by dochádzať k rušeniu amnestií,” povedala Pfundtner.

    Zároveň je presvedčená, že verejnosť by mala vedieť o rozhodovacej činnosti Ústavného súdu SR viac, preto považuje za škodu, že za túto inštitúciu navonok komunikujú len hovorca a predsedníčka. “Je na škodu, keď nekomunikuje aj sudca-spravodajca či sudca, ktorý mal odlišné stanovisko. Verejnosť by mala možnosť dozvedieť sa viac,” myslí si Pfundtner. Aj to je podľa je slov jedna z ciest, ako zvýšiť dôveryhodnosť celej inštitúcie.

    Pfundtner o sebe tvrdí, že je pre ňu samozrejmé pomáhať ľuďom v poskytovaní včasnej a kvalitnej spravodlivosti. “Aj keď nemám bohatú publikačnú činnosť, verím, že do cieľa dobehnem a za svoj výkon sa nebudem musieť hanbiť. Funkciu chcem vykonávať s obrovskou dávkou ľudskosti, odvahy, s rešpektom a schopnosťou počúvať, netolerujúc vnútorné ani vonkajšie tlaky,” povedala.

    Kandidátka sľubuje, že ak bude zvolená a vymenovaná, bude rozhodovať podľa svojho najlepšieho presvedčenia, nestranne a nezávisle, rešpektujúc svoju zodpovednosť vo vzťahu k morálke.

    Pfundtner bola vo štvrtok poslednou uchádzačkou na vypočúvaní. V piatok (25.1.) sa pred poslancami predstavia Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Marián Sluk, Juraj Sopoliga, Peter Straka, Ľuboš Szigeti, Ján Šikuta, Robert Šorl, Ján Štiavnický, Daniela Švecová, Marek Tomašovič, Michal Truban a Martin Vernarský.

    - Reklama -