Perverzný Fico korumpuje spoločnosť. Nezmyselné sociálne balíčky sú len marketingový efekt, bloguje exporadca Miloša

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: SITA)

    Bývalý poradca exministra financií Ivana Mikloša a v súčasnosti ekonomický analytik strany Most-Híd Tomáš Meravý si vo svojom blogu na portáli sme.sk zobral na paškál Ficove sociálne balíčky, no neušetril ani opozíciu. Kto koho korumpuje a čím balíčky škodia?

    Premiér straší verejnosť

    Vláda Roberta Fica sa prezentuje ako sociálna, viac by však svoju sociálnosť dokázala niečím iným ako populistickými balíčkami, napríklad zvýšením platov učiteľov, myslí si Meravý. Kritizuje pritom aj opozíciu, ktorá nedokázala tieto balíčky jednoznačne odmietnuť. Pritom sa sama vyjadrila, že balíčky sú len súčasťou predvolebnej kampane Smeru. „Nechali sa nachytať na fatálnu hru, v ktorej Robert Fico určuje témy a opozícia mu len sekunduje v tom, kto jeho návrhy prebije ešte väčším populizmom,“ naráža Meravý na fakt, že opozícia kedysi hlasovala napríklad za rovnú daň a teraz kritizuje Fica, že neznižuje DPH na potraviny dosť razantne. Premér strašil verejnosť tým, že keby to bolo na opozícii, sociálne balíčky by zrušila. Meravý to však považuje za mimoriadne perverzné a premiér takto podľa neho len korumpuje spoločnosť. „Rozdávaním selektívnych zvýhodnení takej či onakej skupine ľudí ich chce urobiť závislými na strane Smer. Namiesto toho, aby štát zabezpečil rovnaké pravidlá pre všetkých, bude si ľudí za ich vlastné peniaze kupovať banálnymi benefitmi,“ upozorňuje Meravý na aktuálny paradox.

    Tabuľa splnených sľubov

    To, ako budú sociálne balíčky škodlivé, vidí v tom, koľko budú v konečnom dôsledku stáť. Prvé dva majú totiž podľa vládnych odhadov stáť 450 miliónov eur. A to by mal premiér vyrukovať ešte aj s tretím. Ďalším problémom je podľa Meravého fakt, že balíčky sú robené pre marketingový efekt, nie z hľadiska ekonomického účinku. „Prioritným poslaním balíčkov je umožniť premiérovi Ficovi zaškrtnúť na tabuli splnených sľubov čo najviac opatrení pre cieľové skupiny strany Smer, nech sú tieto opatrenia hoc aj úplne banálne a bezvýznamné,“ prezrádza populistické triky ekonomický analytik Mostu-Híd. Balíčky podľa neho nemajú jasné priority a navyše na ne pôjdu peniaze daňových poplatníkov.

    Iba o tri eurá menej

    Nezmyselnosť Ficových opatrení ilustruje Meravý na príklade zníženej DPH vybraných potravín. „Ročné náklady na zníženú sadzbu DPH boli ministerstvom financií pôvodne odhadované na 65 miliónov eur. Ak si to prepočítame na počet domácností na Slovensku, ktorých je približne 1,9 milióna, tak zistíme, že každá slovenská domácnosť ušetrí vďaka tomuto opatreniu mesačne na potravinách v priemere iba necelé tri eurá,“ vyčísľuje exporadca Mikloša.  To už si však slovenské domácnosti takto predstaviť nevedia, preto ho Meravý označil za majstra v opíjaní rožkom. Ak by však premiér tých 450 miliónov investoval radšej do platov učiteľov, mohlo by to mať na Slovensku konečne akú-takú úroveň. Každý učiteľ by totiž mohol dostať o viac ako 400 eur v hrubom viac ako má doteraz.

    Štadióny áno, platy nie

    Podľa Meravého nie je nič lepšie, ako investovať práve do učiteľov, čo sa vďaka následnej motivácii premietne aj do zvýšenia kvality vzdelávacieho systému, čo povedie k rastu životnej úrovne. Smer sa navyše nemôže vyhovárať na to, že na platy učiteľov nemá peniaze. „Z druhej vlády Roberta Fica narástli výdavky štátneho rozpočtu zo 14,8 na 16,1 miliardy eur. Výdavky verejnej správy narástli z 29,0 na 32,6 miliardy eur. Slovenský štát už dávno nepatrí k najštíhlejším. Miera prerozdeľovania narástla za posledné 3 roky zo 40 % HDP na 42 % HDP,“ vyrátava ekonomický analytik. Keď sa totiž našli peniaze na futbalové štadióny či vlaky zadarmo, nemal by to byť taký problém. To by však bola už asi priveľká sociálnosť.
     

    Celý blog Tomáša Meravého si môžete prečítať TU

    - Reklama -