Pentagón vyšetruje bývalého Trumpovho poradcu. Toto je dôvod

    0
    Michael Flynn, Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť. (Autor: TASR)

    Generálny inšpektor Pentagónu preveruje, či si Flynn, ktorý je generálporučíkom vo výslužbe, “pred prijatím akejkoľvek finančnej čiastky od cudzieho štátu zaobstaral príslušné povolenie”, uvádza sa v liste zaslanom 11. apríla vojenskou rozviedkou (DIA) Výboru pre dohľad a vládnu reformu Snemovne reprezentantov amerického Kongresu.

    Výbor tiež zverejnil dokumenty, podľa ktorých Flynn nežiadal o povolenie akceptovať finančné prostriedky od cudzieho štátu aj napriek tomu, že bol v roku 2014 varovaný, aby takéto platby neprijímal. 

    Flynnov právny zástupca bezprostredne na žiadosť o vyjadrenie nereagoval.

    Flynn prijal od prokremeľskej televízie RT čiastku 33.750 dolárov za to, že sa v roku 2015 zúčastnil v Moskve na oslavách desiateho výročia jej vzniku.

    Člen Snemovne reprezentantov za Demokratickú stranu Elijah Cummings vyzval v marci americké ministerstvo obrany, aby od Flynna požadovalo vrátenie peňazí, pretože americká ústava zakazuje armádnym dôstojníkom vo výslužbe prijímať dary od predstaviteľov cudzích štátov.

    Flynn – nominant amerického prezidenta Donalda Trumpa – musel z funkcie poradcu pre národnú bezpečnosť odstúpiť v polovici februára, keď vyšlo najavo, že bol v kontakte s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom, pričom o týchto aktivitách klamal viceprezidentovi Mikeovi Penceovi.

    - Reklama -