Pellegrini zašiel za šéfkou Súdnej rady. Ide o Jankovskú. A takto sa rozhovoril

    0
    Na snímke vpravo predseda vlády SR Peter Pellegrini prichádza do budovy Súdnej rady SR, 3. septembra 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

    Predseda vlády sa s predsedníčkou Súdnej rady SR stretol pre aktuálne dianie v justícii. V pondelok (2. 9.) hovoril na túto tému s ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd).

    Premiér tvrdí, že pozorne vníma medializované výroky oboch justičných predstaviteľov, že je potrebné dôkladne preveriť podozrenia, ktoré vyvolal zásah polície voči viacerým sudcom i štátnej tajomníčke ministerstva spravodlivosti.

    “Všetky tieto podozrenia je potrebné vysvetliť, vyvrátiť a vykonať všetky kroky na dôveru ľudí v slovenskú justíciu. Súdnictvo musí odolávať akémukoľvek ovplyvňovaniu a rozhodovať nestranne a v duchu spravodlivosti,” vyhlásil Pellegrini.

    V prípade Jankovskej zopakoval slová, “či neustále sa predlžujúca situácia okolo jej osoby pomáha jej aj strane, ktorá ju do funkcie nominovala”.

    Premiér deklaruje pripravenosť pokračovať v stretnutiach s relevantnými štátnymi orgánmi, ktoré môžu prispieť k čo najrýchlejšiemu objasneniu celého prípadu.

    Premiér po stretnutiach s Praženkovou a Gálom deklaroval, že platí jeho doterajšie stanovisko.

    Ak má byť vyvodená konkrétna zodpovednosť voči Jankovskej bez konkrétnejších informácií, musí sa tak nateraz podľa neho stať na základe jej osobného rozhodnutia.

    Zopakoval, že v prípade, že bude disponovať konkrétnejšími informáciami, ktoré postačujú na vyvodenie politickej zodpovednosti, bude konať bezodkladne, ako sľúbil.

    Národná kriminálna agentúra (NAKA) vykonala u Jankovskej zaisťovacie úkony, štátna tajomníčka jej odovzdala mobilný telefón. Podľa medializovaných informácií mala Jankovská údajne intenzívne komunikovať s Marianom Kočnerom.

    Jankovská komunikáciu poprela a tvrdí, že sa s ním nestretla. Podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej je zotrvanie Jankovskej vo funkcii neobhájiteľné.

    Minister spravodlivosti po potvrdení väzieb na Kočnera podá návrh na odvolanie Jankovskej. V prípade, ak by strana Smer-SD, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gábor Gál demisiu.

    - Reklama -