Pellegrini vracia úder: OĽaNO chce zneužiť učiteľov v predvolebnom boji

    0
    Vicepremiér pre investície Peter Pellgrini (Autor: SITA)

    Pellegrini tak reagoval na lídra OĽaNO Igora Matoviča, ktorý dnes povedal, že nie je v súlade s demokratickými pravidlami krajiny, aby vrcholoví predstavitelia štátu zastrašovali a odsudzovali učiteľov za to, že sú aktívni a reálne vstúpia do politiky. Matovič označil ako zastrašovanie Pellegriniho slová po tom, ako predseda parlamentu v utorok 12. januára povedal, že existuje extrémna snaha zneužiť učiteľov v predvolebnom boji a využiť ich tak v kampani niektorých politických strán so snahou získať lepší výsledok a poškodiť vládnej strane. Pellegrini v utorok upozorňoval aj na to, že Miroslav Sopko zo Slovenskej komory učiteľov kandiduje na listine opozičnej strany OĽaNO. “Nedáva mi to možnosť myslieť si, že ide čisto o iniciatívu učiteľov, ale je tam ten politický podtón,” povedal Pellegrini s tým, že organizátorom štrajku nejde ani tak o učiteľov, ale skôr o ambície, možno aj niektorých z nich, dostať sa do parlamentu.

    Pellegrini dnes tiež uviedol, že Matovič v rokoch 2010 až 2012, keď bol súčasťou vládnej koalície, neurobil pre učiteľov nič. “Pri kolektívnom vyjednávaní, v ktorom sa malo rokovať o zvýšení platov aj učiteľov pre rok 2011, vláda vyjednala pre učiteľov zvýšenie o jednu veľkú nulu. A pre rok 2012 na kolektívnom vyjednávaní o zvýšení platov pedagógov na Slovensku vyjednal druhýkrát pre pedagógov jednu veľkú nulu,” povedal Pellegrini s tým, že počas dvoch rokov Matoviča na strane vládnej koalície nezaregistroval od neho ani jednu aktivitu, ktorou by vládu tlačil do rozhodnutia zlepšiť postavenie pedagógov na Slovensku. “Dokonca v roku 2011 počas vlády Ivety Radičovej sa znížil pomer priemerného platu pedagóga k priemernej mzde v hospodárstve,” dodáva Pellegrini.

    Predseda parlamentu dnes tiež vyhlásil, že rezort školstva pokračuje v dialógu s relevantnými partnermi v školstve. Dodal, že vláda bude pracovať naplno až do 5. marca. Ultimátum Iniciatívy slovenských učiteľov na splnenie požiadaviek do 25. januára je teda podľa Pellegriniho nešťastný dátum, lebo niektoré opatrenia si vyžadujú širšiu diskusiu. Pellegrini tvrdí, že by nebolo fér, aby sa práce na zmenách v školstve mali skončiť iba pre ultimátum iniciatívy, ktorá je sčasti motivovaná politickými stranami opozície.

    - Reklama -