Pellegrini ´ukázal´ Dostálovi ulicu: Choďte a povedzte to tým ľuďom

    0
    Na kombosnímke zľava Peter Pellegrini a Ondrej Dostál (Autor: TASR)

    “Aké opatrenia prijme vaša vláda na to, aby rozpočet na tento rok ostal vyrovnaný nielen na papieri? Aké opatrenia prijmete na to, aby sa Slovensko v dnešných super dobrých časoch pripravilo na očakávané ochladenie ekonomiky?”- boli otázky, ktoré Dostál v parlamente adresoval Pellegrinimu.

    Premiér v prvej reakcii, ktorá bola vopred pripravenou odpoveďou, Dostálovi zoširoka pripomenul rečou čísel to, ako sa deficit Slovenska postupne znižoval.

    Zároveň uviedol, že je všeobecne známe, že aktuálne môže dôjsť spomaľovaniu ekonomiky a podčiarkol, že vláda má situáciu pod kontrolu.

    Rezort financií podľa neho pozorne monitoruje aktuálny ekonomický vývoj.

    “Má nástroje, ktorými môže reagovať, ako sú rozpočtové opatrenia, krátenie výdavkov, presun prostriedkov z jedného rezortu do druhého,” skonštatoval Pellegrini.

    Ak k tomu bude treba pristúpiť, ministerstvo financií aj vláda podľa neho bude reagovať na potrebu realokovať prostriedky. Premiér poznamenal, že do úvahy pripadajú aj plošné škrty, ktoré sa realizovali aj v minulosti.

    Súčasne premiér pripomenul, že vďaka finančnej politike a dodatočným príjmom z boja proti daňovým únikom sa mohla v predchádzajúcich rokoch kondícia verejných financií zlepšovať.

    Ako dodal, aktuálna makroekonomická prognóza Inštitútu finančnej politiky (IFP) ráta s 3,5-percentným rastom ekonomiky v roku 2019 a postupným spomaľovaním možno až k úrovni 2,7 % v roku 2022.

    “Napriek tomu a napriek miernejšiemu rastu naďalej pribudne v ekonomike tento rok takmer 30.000 nových pracovných miest, čo zvýši zamestnanosť o ďalších 1,2 %,” avizoval s tým, že v tomto roku by mali rásť aj nominálne, a tiež reálne mzdy.

    Dostál však položil doplňujúcu otázku. Pretože ako povedal, “nepočul” odpoveď ani na jednu z dvoch svojich otázok.

    “Vďaka sociálnym balíčkom, ktoré sa zrejme poschvaľujú na septembrovej schôdzi, nevyzerá veľmi reálne, žeby bol vyrovnaný rozpočet v budúcom roku,” zdôraznil Dostál a následne začal citovať dáta, ktoré zverejnila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Tá vládu upozornila, že na udržanie verejných financií by mala prijať ďalšie opatrenia.  

    Pellegrini teda odpovedal aj druhýkrát, tentoraz bez papiera, z ktorého by čítal pripravené čísla. Najprv komentoval odporúčania Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

    “Ďakujem pekne. Pán poslanec, aj predtým rozpočtová rada každý rok vydávala takéto pesimistické informácie a nakoniec tá reálna skutočnosť v závere roka vyzerala úplne inak. Neviem, či sa vôbec niedy naplnili očakávania Rady pre rozpočtovú zodpovednosť a ich pesimistický náhľad na veci. Ja nezľahčujem tie opatrenia… Je tu pán minister financií, môžete sa ho spýtať, čo pripravuje,” odporúčal Dostálovi Pellegrini.

    Vzápätí však už bol už osobnejší a poslancovi takpovediac ukázal ulicu.

    “Viete, vy si veľmi radi beriete do úst tie sociáne balíčky a tak pohŕdavo o nich rozprávate. Ja by som vám odporúčal, pán poslanec: chodťe najbližšie na ulicu, zastavte mamičku s kočíkom a povedzte jej, že vy budete za to, aby nedostala 150 eur navyše ako rodičovský príspevok. Choďte jej to povedať. Potom sa zastavte u dôchodcu, ktorý pôjde po ulici a povedzte, že vy osobne im nedáte dvojnásobný vianočný príspevok, lebo si to nezaslúžia. Choďte im to povedať. Vy sa potom zastavte u pracujúceho človeka a povezte, že nepodporíte zníženie jeho daní, aby viacej zostalo v jeho peňaženke. Choďte mu to povedať. Nerozprávajte tu, ale choďte tam a povedzte to tým ľuďom, že nechcete dať ani matkám, ani seniorom, ani pracujúcim. Tie peniaze nejde prejesť vláda ani jednotliví ministri. Tie peniaze všetky skončia v peňaženkách občanov SR, a tak je to správne. A hoci by to mohlo znamenať aj nejaký malý deficit, kedykoľvek sa za to postavím,” dodal predseda vlády, ktorý za svoju reakciu zožal v pléne potlesk.

    Autor: TASR/Redakcia

    - Reklama -