Pellegrini uhradí náklady speváckemu zboru, ktorý pre tajfún uviazol v Tokiu

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Keďže náklady na ubytovanie dosiahli výšku 18.000 eur, Pellegrini sa rozhodol, že suma bude uhradená z jeho rezervy. Zastupiteľský orgán SR v Tokiu zabezpečil Slovákom stravu aj ubytovanie, aby nemuseli prespávať v letiskovej hale.

    “O spevácky zbor Cantica Nova je už postarané najlepšie, ako to v danej chvíli bolo možné. Vzhľadom na to, že ide o 37 mladých ľudí vo veku 15 až 18 rokov a ďalších šesť členov sprievodu, je dôležité dostať ich čo najskôr domov na Slovensko,” uviedol tlačový odbor.

    Členovia speváckeho zboru trnavských gymnázií Cantica nova by mali po neplánovanom predĺžení svojho zájazdu v Japonsku priletieť na Slovensko vo štvrtok (12. 9.).

    Spevokol uviazol v pondelok (9. 9.) na tokijskom letisku po tom, čo pre tajfún a následnú dopravnú zápchu nestihol svoj let.

    Veľvyslanectvo SR v Tokiu prevzalo riešenie núdzového pobytu 37 študentov a šiestich členov sprievodu a zabezpečilo ich potreby do času odletu.

    “Charge d'affaires Erik Lenhart zaobstaral a priviezol na druhý deň pre všetkých na letisko jedlo,” uviedol dirigent zboru Gabriel Kalapoš.

    Potom sa zbor podľa jeho informácií metrom prepravil na ubytovanie do centra mesta, kde strávi čas do odletu domov.

    Trnavčania poletia rozdelení na dve skupiny, jedna priamo na viedenské letisko a druhá s prestupom cez Frankfurt nad Mohanom.

    “O transfer zo Schwechatu do Trnavy sa pre obe skupiny postará Trnavský samosprávny kraj zastúpený predsedom Jozefom Viskupičom,” dodal Kalapoš, ktorý poďakoval vláde SR, ministerstvu zahraničných vecí SR a tiež Veľvyslanectvu SR v Tokiu za promptný prístup k riešeniu problému.

    O prípad trnavských gymnazistov, ktorí spolu s ďalšími tisícmi cestujúcich strávili prvú noc v spacákoch na letisku, sa podľa zbormajstra zaujímajú nielen slovenské, ale aj japonské médiá.

    “Robili sme rozhovor aj pre čínsku televíziu,” uviedol. Na sociálnych sieťach sa členom trnavského súboru ozval aj rovnomenný spevokol zo Sicílie. Uviedol, že pozná príbeh Slovákov v Tokiu a má záujem pozvať ich na vystúpenie.

    - Reklama -