Pellegrini k údajným colným podvodom: Zatiaľ ide o nejaký mediálny výkrik

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    V médiách sa podľa neho objavila len určitá predbežná správa, ktorá Slovensko v tejto chvíli nezaväzuje platiť sumu 300 miliónov eur. “Preto si počkajme, ako sa bude ďalej vyvíjať celá situácia a potom môžeme hovoriť o nejakom personálnom vyvodzovaní zodpovednosti. Nie na základe jedného dňa a pár novinových článkov,” reagoval Pellegrini na výzvy opozície na odvolanie prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho.

    Podľa vlastných slov sa bude chcieť najprv oboznámiť s oficiálnymi dokumentmi, ako v skutočnosti tento prípad vyzerá. Vysvetľovať by mal v tejto chvíli podľa Pellegriniho prezident finančnej správy, ktorý sa už v pondelok postavil pred novinárov.

    “Ja by som nerád zasahoval do kompetencií ministra financií, ktorý musí sám vedieť, kto má alebo nemá zodpovednosť. Nateraz pre mňa platí, počkajme si na viac detailov. Zatiaľ ide o nejaký mediálny výkrik, na základe ktorého nemôžem ja hneď prijímať nejaké stanoviská, bolo by to nefér,” dodal premiér.

    OLAF pri svojom vyšetrovaní dovozu textilu a obuvi z Číny do EÚ odhalil colné podvody v celkovej hodnote 2,2 miliardy eur. Z toho približne 300 miliónov eur sa týka tovaru vstupujúceho do EÚ cez Slovensko. Viaceré opozičné strany vyzvali na odvolanie šéfa finančnej správy.

    Podľa Imreczeho však nevedie EK voči Slovensku žiadne konanie a ani od nej nevymáha žiadne peniaze. Slovensko však vedie s Európskou úniou (EÚ) diskusiu o probléme tzv. podhodnocovania tovaru dovážaného do EÚ z krajín mimo Európy.

    - Reklama -