Pellegrini hovoril s eurokomisárkou Jourovou o situácii na Slovensku

    0
    Věra Jourová (Autor: TASR)

    “Informoval som ju o potrebe pravdepodobne určitých legislatívnych zmien, ktoré by mali umožniť lepšie sa vedieť vysporiadať so sudcami alebo aj inými účastníkmi trestného konania v prípade, že sú voči nim nejaké podozrenia,” povedal.

    Na komisárku sa podľa svojich slov obrátil preto, “že bude veľmi dôležité, aby sme legislatívne zmeny robili veľmi citlivo a aby sme neprekročili tú veľmi tesnú a veľmi jemnú hranicu medzi nezávislosťou súdnictva a zásahmi do súdnictva z titulu politickej moci alebo vládnej moci”.

    Podľa premiéra disciplinárne senáty alebo samospráva súdnictva a prokuratúry musia mať možno “viac otvorené ruky”, aby sa vedela vysporiadať s takýmito špecifickými vecami.

    “Nesmieme ale urobiť niečo, čo by nás mohlo priblížiť ku krajinám, ktoré nejakým spôsobom preferujú, aby vlády alebo politické strany mali nejaký priamy vplyv alebo priamu možnosť ovplyvňovať personálne zloženia súdov,” povedal.

    Komisárka Jourová je podľa Pellegriniho spolu so svojimi kolegami pripravená posúdiť návrhy zmien v oblasti justície alebo prokuratúry.

     

    - Reklama -