Pellegrini: Už u mňa preteká pohár trpezlivosti. Vyprosím si, aby prezident rozprával, že sme mafiánsky štát, ktorý sa vracia do čias mečiarizmu

    0
    Predseda vlády SR Peter Pellegrini a prezident SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Povedal to pre denník Plus JEDEN DEŇ. Ako terajší premiér uvádza, prvýkrát sa o zneužití našej vládnej letky dozvedel krátko po nástupe do funkcie predsedu vlády. Hneď po konfrontovaní danou záležitosťou urobili s ministrom zahraničných vecí isté opatrenia.

    „Stiahli sme spolu s ministrom Lajčákom nášho veľvyslanca z Vietnamu, aby sa vrátil do Bratislavy, a požiadali sme aj vietnamskú stranu o vysvetlenie cestou ich ambasády v Bratislave. Predvolali sme si dvakrát vietnamského veľvyslanca. Zároveň som sa obrátil na obe naše služby SIS aj Vojenské spravodajstvo a pýtal som sa, či sme mali informácie a mohli v danej veci konať. Informovali ma, že žiadne takéto informácie nemali,“ vysvetlil Pellegrini.

    Premiér Pellegrini sa vyjadril aj k tomu, či vedel o tom, že Nemecko únos vyšetruje. V čase, keď sa Nemci obrátili na slovenské orgány, bol vo funkcii podpredsedu vlády a jemu takéto informácie a ich riešenie neprináležali.

    Následne po nástupe do funkcie premiéra sa to dozvedel cez súdny proces zo strany Nemecka, ktorý viedli s jedným z páchateľov z Čiech. „Bol som uistený, že slovenské orgány postupujú presne tak, ako sa to požadovalo zo strany nemeckých vyšetrovateľov a teda, že im bola poskytovaná plná súčinnosť v tom rozsahu, v akom to nemecká strana žiadala,“ uviedol k tomu, či sme spolupracovali, alebo nie s nemeckými orgánmi.

    Kaliňákovi verí

    So svojím straníckym kolegom Robertom Kaliňákom sa stretol po prevalení kauzy. Počas neho mal Pellegriniho uistiť, že Slovensko o únose Vietnamca nevedelo a že sme mohli byť zneužití vietnamskou stranou. „Nemám dnes informácie, pre ktoré by som mu nemal veriť a ktoré by mohli spochybniť moju dôveru voči nemu,“ dodáva.

    Premiér nechce v kauze rozhodovať na základe emócií, ale chce mať na stole jasné fakty, ktoré rozhodnú ako ďalej. A tak by mali postupovať všetci, ktorí sa ku kauze vyjadrujú napriek tomu, že nemajú fakty. „Slovensko nemalo informáciu, že v Nemecku bol unesený občan a hrozí zneužitie našej krajiny,“ vysvetlil. K tomu, ako sa zachová v prípade, ak sa ukáže, že Robert Kaliňák bol priamo „namočený“ do celej kauzy, sa nechcel vyjadrovať.

    Úloha Sakovej v Nemecku

    Premiér vysvetlil aj dôvod, prečo poslal ministerku vnútra Denisu Sakovú do Nemecka. Podľa neho má kauza politický rozmer, ktorý treba riešiť. Môže totiž mať vplyv na vzťahy s Nemeckom aj Vietnamom.

    „Keďže je okolo toho taký veľký rozruch a aj na domácej pôde je táto téma politicky zneužívaná, považoval som za vhodné, aby sa pani ministerka stretla so svojím rezortným kolegom z Nemecka a porozprávala sa s ním aj na politickej úrovni. Chcem, aby dohodla, ako budeme ďalej v tejto veci spoločne postupovať,“ dodáva s tým, že to vysvetlil aj generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi. Ten argumentoval, že nemá na stretnutie potrebné kompetencie orgánov činných v trestnom konaní.

    Rovnako uvádza, že pokiaľ si chce udržať jeho dôveru, musí zabezpečiť vyšetrovanie tak, aby sa s ním nemohlo manipulovať a zabrániť akémukoľvek spochybneniu vyšetrovania. Preto aj poslala šéfa Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Petra Krajčiroviča na nútenú dovolenku. To, že ho neodvolala, neberie Pellegrini ako problém, a nie je dôležité, ako sa daný úkon nazve.

    „Uistila ma, že ide o technickú záležitosť, akým spôsobom bolo v zmysle zákona možné okamžite danú osobu postaviť mimo pozíciu, aby neriadil úrad v tieto dni, keď budú vypovedať jeho podriadení, ktorí boli zbavení mlčanlivosti.“

    Rozhodujúce fakty

    Premiér zároveň poukazuje na fakt, že zatiaľ čo na Slovensku únos otriasa politickou scénou, v Nemecku a Česku to takýto smer nenabralo. A to napriek tomu, že v našej krajine sa unesený Vietnamec zdržal omnoho menej ako v Nemecku a Česku. Podľa Pellegriniho sme až tretí v poradí.

    „Kým v niektorých krajinách sa to dialo niekoľko dní, u nás to ak – tak bola otázka pár hodín. Preto ešte raz by som chcel poprosiť všetkých, ktorí sa k tomu vyjadrujú a vytĺkajú z toho politický kapitál, aby počkali na to, čo vyšetria orgány činné v trestnom konaní pod dozorom prokuratúry. To budú rozhodujúce fakty,“ vysvetľuje Pellegrini s tým, že žiada všetkých, aby výsledky vyšetrovania rešpektovali.

    Podľa premiéra totiž býva zvykom, že daní ľudia už vopred vynesú rozsudok a v prípade, že verdikt orgánov činných v trestnom konaní je iný, tak ho spochybnia. „Ako predseda vlády nemôžem dovoliť, aby niekto spochybňoval políciu, prokuratúru a súdy, pretože dnes to je móda zo strany tých, ktorí už roky bažia po moci a zatiaľ sa im to nepodarilo,“ dodáva.

    Pohár trpezlivosti preteká

    Rovnako sa vyjadril aj k vyhláseniam prezidenta Andreja Kisku, podľa ktorého generálna prokuratúra v prípade únosu nekoná a týmto postojom sme sa vrátili do čias mečiarizmu. Vtedy Jaromír Čižnár povedal názor na jeho slová nielen na tlačovom brífingu, ale aj do očí hlavy štátu, čoho mal byť Pellegrini svedkom.

    „U mňa už pohár trpezlivosti preteká. Pán prezident neustále rozpráva, že sme mafiánsky štát. Pán prezident už považuje za hotovú vec, kde a ako sa nejaký skutok stal, kto je jeho páchateľ, ako keby bol prokurátor aj sudca v jednej osobe. A toľko negatívnych výrokov na adresu vlastnej krajiny som nepočul povedať ešte žiadneho prezidenta žiadnej krajiny na svete. Toľko negatívneho, čo dokáže hlava štátu porozprávať na vlastnú krajinu v priebehu jedného roka, ma veľmi mrzí,“ vysvetľuje premiér postoj k slovám prezidenta Andreja Kisku.

    Slovensko má podľa Pellegriniho Kiska v prvom rade brániť. „Vyprosím si, aby prezident rozprával o tom, že sme mafiánsky štát. Som predseda vlády a mňa žiadna mafia nikdy nenavštívila ani nekontaktovala, takže neviem, kde berie tieto informácie. Ostro sa ohradzujem proti vyjadreniam, že sme mafiánsky štát, ktorý sa vracia do čias mečiarizmu,“ dodáva.

    Strana je jednotná

    Podľa premiéra Smeru neprospieva enormný tlak, ktorému musia čeliť. Ako však  uvádza, v strane sú jednotní. Vždy sme sa vedeli spoločne podržať. Aj teraz to riešime chladnou hlavou a naozaj sa nedáme zatiahnuť do politických hier, pri ktorých už niekto dopredu pozná scenár. Počkáme si na oficiálne vyšetrovanie a potom budeme konať. Ak si niekto myslí, že Smer je rozbitý alebo v ňom vládne personálna kríza, tak je na omyle,” uzatvára Pellegrini.

    Krpelan: Premiér je v ťažkej situácii

    K výrokom premiéra Pellegriniho na adresu prezidenta Kisku, ale aj celkovo k únosu, sa vyjadril hovorca hlavy štátu Roman Krpelan. Podľa neho je predseda vlády v ťažkej situácii. „Je členom strany, ktorá podľa nemeckých vyšetrovateľov pomohla Vietnamu uniesť človeka. Stále má šancu sa od toho dištancovať a ukázať, že nie je len bábkovým premiérom,“ uvádza Krpelan.

    - Reklama -