Pellegrini: Slovensko pri riešení migrácie nemôže trpieť za chyby niekoho iného

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    “Summit nebude jednoduchý, programovo je veľmi náročný. Už dnes vieme, že nie vo všetkom dosiahneme zhodu. V rámci problematiky migrácie sa bude hovoriť o aktivitách jednotlivých krajín,” avizuje Pellegrini.

    Podľa jeho slov sa diskusia bude viesť aj o reforme Dublinského dohovoru, kde však neočakáva politickú dohodu. “Názory sú veľmi rozdielne. Slovensko neustúpi a bude sa držať toho, že mechanizmus kvót, ak ho Dublin má obsahovať, tak jedine na dobrovoľnej báze, nie povinne,” zdôraznil s tým, že Slovensko bude trvať na hlasovaní konsenzom a odmieta sankcie pre krajiny, ktoré migrantov neprijímajú. Pellegrini tiež trvá na tom, že Slováci nie sú sebci, chcú pomôcť, ale nie prijímaním migrantov.

    Americké clá by na Slovensko nemali mať veľký vplyv

    Na summite budú témou aj americké clá, brexit, rozpočet EÚ, ale aj bezpečnosť. “Slovenská republika vyzve na prehĺbenie spolupráce medzi EÚ a NATO. Privítame aj deklaráciu o hybridných hrozbách a reštriktívne opatrenia voči používaniu chemických zbraní,” konštatoval Pellegrini.

    Na margo ciel, ktoré USA uvalili na dovoz hliníka a ocele, Pellegrini uviedol, že na firmy ako U.S. Steel Košice by nemali mať veľký vplyv. “USA sú dovozcom hliníka, zdražujú tak sami sebe. Jeden vedia vyrobiť, osem musia doviezť ” povedal premiér s dôvetkom, že je nepríjemné, ak sa bude pokračovať v takejto obchodnej vojne. Jej výsledkom totiž môže byť špirála, z ktorej bude ťažké sa dostať.

    Lídri sa podľa premiéra nevyhnú ani téme zostrelenia holandského civilného lietadlá nad Ukrajinou, za ktorým podľa vyšetrovateľov stáli ruskí separatisti. Holandsko tu požaduje spoločné vyhlásenie Únie.

    Banková únia sa má pohnúť z miesta

    Hovoriť sa bude aj o dobudovaní bankovej únie. Jedným z výsledkov má byť výzva, že je potrebné sa v tomto ohľade pohnúť z miesta. “Slovensko je za to, aby sme napredovali,” uistil Pellegrini.

    Predseda vlády SR ešte pred summitom v Bruseli v stredu (27.6.) navštívi francúzsky Štrasburg, kde vystúpi v pléne Parlamentného zhromaždenia Radou Európy. Rade odovzdá bronzovú bustu Alexandra Dubčeka a pred jej sídlom odhalí jeho pamätnú hviezdu.

    Čierna Hora a Srbsko by mali poznať rok možného vstupu do EÚ 

    Krajiny západného Balkánu by mali od EÚ dostať jasnú nádej, v akom časovom horizonte by sa mohli stať členmi Únie. Myslí si to premiér Pellegrini.

    “Ak im donekonečna budeme len hovoriť, že majú perspektívu, musia však plniť jednotlivé reformy, otvárame s nimi jednotlivé kapitoly, ale potom im nenaznačujeme, že ak to splnia, reálne sa členmi stanú, nie je to správny prístup,” povedal Pellegrini.

    Podľa jeho slov Slovensko aj V4 zastávajú názor, že ak hovoríme o rozširovaní EÚ, mali by sme minimálne naznačiť rok, kedy by sa Čierna Hora či Srbsko, ak splnia podmienky, mohli reálne stať súčasťou EÚ.

    Pellegrini priznáva, že v tomto máme iný názor ako niektoré krajiny Únie. “Tie hovoria, že EÚ má toľko vlastných problémov, že nie je teraz možné ju rozširovať. My si myslíme, že západný Balkán inú perspektívu ako v rámci EÚ nemá,” dodal premiér.

    - Reklama -