Pellegrini: Rusko je náš dôležitý hospodársky partner

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    “Predovšetkým pôjde o dodávky plynu v súvislosti s dobudovaním (plynovodu) Nord Stream 2, dodávky ropy, riešenie projektu širokorozchodnej železnice a dodávky paliva pre naše jadrové elektrárne,” uviedol Pellegrini v pondelok pre TASR s tým, že Rusko je pre Slovensko dôležitým hospodárskym partnerom.

    Na úrovni predsedov vlád podpíšu predstavitelia oboch krajín memorandum o spolupráci v oblasti využívania atómovej energie na mierové účely.

    Pellegrini zdôraznil, že pre Slovensko predstavuje hodnotový a ekonomický priestor EÚ a bezpečnostný NATO. To však podľa neho nebráni v ekonomickej rovine rozvíjať spoluprácu, ktorá má pre obe krajiny význam. “Mali by sme na úrovni predsedov vlád zhodnotiť súčasný stav bilaterálnej relácie, prediskutovať aktuálne otázky v oblasti hospodárstva, energetiky, obchodu, investícií. Našou ambíciou je udržať pozitívny trend obchodno-ekonomického obratu a nájsť ďalšie možnosti na rozvoj spolupráce,” konštatoval.

    V politickej rovine chce otvoriť otázku týkajúcu sa snáh o istú rehabilitáciu vojenskej invázie do Československa v roku 1968 na úrovni ruského parlamentu, čo v súčasnosti nepovažuje za šťastné. Takéto kroky podľa neho neprispievajú k dôvere a dobrej spolupráci medzi krajinami.

    Domnieva sa, že Slovensko má jednu z najviac otvorených ekonomík na svete, a preto je dôležité, aby malo vyvážené zahranično-politické vzťahy so všetkými krajinami. “Preto máme aj s Ruskou federáciou záujem o priateľské, vzájomne rešpektujúce vzťahy, ktoré budú postavené na báze dôvery a pragmatickej spolupráce. Popri dvojstrannej agende, stretnutia v Rusku budú vhodnou príležitosťou aj na prerokovanie aktuálnych zahranično-politických tém vrátane prebiehajúceho predsedníctva SR v OBSE,” dodal premiér.

    Vzájomné rusko-slovenské vzťahy sa podľa neho vyvíjajú v pozitívnom duchu a sú orientované na konkrétne výsledky s dôrazom na obchodno-ekonomickú oblasť. Slovensko podľa jeho slov vníma Rusko ako dôležitého hospodárskeho partnera.

    “Aktuálne údaje potvrdzujú nový trend rastu vzájomného obchodu nielen v roku 2018, ale aj v prvých mesiacoch roku 2019. Rusko je a zostane dôležitým dodávateľom energetických surovín pre Európu. Dôležitou súčasťou bilaterálnych vzťahov je aj kultúra, školstvo a vzdelávanie a máme záujem pokračovať v spolupráci aj v týchto oblastiach,” uviedol.

    Pellegrini vystúpi taktiež na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade v paneli spoločne s ruským prezidentom Putinom a ďalšími svetovými lídrami. Témou bude Formovanie agendy udržateľného rozvoja.

    Slovenský premiér odcestuje na oficiálnu návštevu Ruskej federácie v utorok (4. 6.) iba mesiac po tom, čo ho v Bielom dome prijal americký prezident Donald Trump. Na Slovensko by sa mal vrátiť v piatok (7. 6.). Návšteva sa uskutočňuje na pozvanie ruského premiéra Dmitrija Medvedeva.

     

    - Reklama -