Pellegrini: Pribudlo ďalších 10 nakazených COVID-19. Čo bude do večera? Neviem

    0
    Peter Pellegrini, bývalý premiér SR (Autor: archív P.Pellegriniho)

    Nové prípady sú  z Trenčína, Nového  Mesta nad Váhom,  Bratislavy,  Trnavy, Banskej  Bystrice a Martina.

    Peter Pellegrini opätovne vyzýva ľudí, aby rešpektovali mimoriadne opatrenia a neohrozovali zdravie seba a ostatných. Jeden z najnovších desiatich prípadov je podľa neho presne ten, pred ktorým sú občania verejne vystríhaní. „Vnučka prišla domov z Rakúska a išla pozrieť babku,” vyhlásil Pellegrini. 

    Čo bude ďalej? „Neviem, ako to bude kulminovať,” vyhlásil Peter Pellegrini. Od pondelka sa budú testy totiž vyhodnocovať vo vyšších množstvách ako doteraz – nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach a v Banskej Bystrici. 

    Pellegrini upozornil, že vláda zvažuje ďalšie opatrenia. Po obmedzení nákupných centier cez víkend uvažuje o zatvorení niektorých menších obchodných prevádzok. Premiér zároveň uviedol, že nie je dôvod na paniku, lebo sa to netýka potravín, lekární ani drogérií.    

    Dosluhujúci minister financií pripravuje balík ekonomických opatrení, ktorý bude pripravený pre budúcu vládu. Aktuálna situácia s pandémiou nového koronavírusu bude mať totiž aj zásadné dôsledky na slovenskú ekonomiku. 

    „Musíme novej vláde pripraviť nejaké návrhy. Ona to už bude musieť nejakým spôsobom riešiť, ale sme zodpovední. Musíme už dnes spolu s organizáciami rozprávať o tom, akým spôsobom budeme sanovať tieto škody,” povedal Pellegrini v TA3 v relácii V politike.

    V súvislosti so zásobami potravín na Slovensku vyhlásil, že ich je určite dosť. Na pondelkový krízový štáb sú pozvaní aj predstavitelia veľkých obchodných reťazcov. Informovať majú o zásobách tovaru.

    „Možno budeme musieť urobiť brífing v niektorom z distribučných veľkoskladov, aby ľudia videli plné sklady potravín,” avizoval Pellegrini.

    Takisto vláda plánuje komunikovať s cestovnými kanceláriami a poisťovňami o slovenských turistoch, ktorí uviazli v zahraničí. Pripraviť by mala plán evakuácie týchto ľudí domov. „Budeme musieť zvážiť, či s povolením krajín, cez ktoré budeme môcť prejsť, budeme môcť napríklad vypraviť flotilu prázdnych autobusov po našich turistov a doviezť ich domov,” doplnil premiér.

    Dosluhujúci premiér opätovne vyzval  ľudí, aby nahlasovali každého, kto má byť v karanténe a nedodržiava ju. „Tu nejde o žiadne udávanie, ide o zdravie občanov tejto krajiny,” uviedol Pellegrini, ktorý odporúča volať v takýchto  prípadoch linku 158. Isteže, ako poznamenal, netýka sa to toho, že infikovaný sused venčí psa. 

    Nemocnice majú podľa Pellegriniho dostatok voľných kapacít pre pacientov. V pondelok sa však predseda vlády stretne aj s majiteľmi výstaviska Incheba v Bratislave, ktoré by v prípade  potreby slúžilo na  zhromažďovanie chorých, ak by nemocnice prestali nápor pacientov zvládať. Obrovskou výzvou pre najbližšie dni bude riešenie hroziacej pandémie v rómskych osadách.

    Autor: Lucia Balichová, TASR

    - Reklama -