Pellegrini: Prevezmem rezort financií

    0
    Peter Kažimír a Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    „Budúci týždeň pravdepodobne vo štvrtok podá pán minister Kažimír demisiu a vzhľadom na to, aký významný tlak je dnes smerovaný na rezort financií, si nemyslím, že by to vyjednávanie, ktoré bude najbližších pár týždňov, mohol zvládnuť nový minister.”

    Premiér vyhlásil, že dočasne prevezme riadenie rezortu financií, “pokiaľ sa nevyriešia všetky otázky balíčkov, zásahov, a keď toto všetko bude vyriešené, potom odovzdám rezort novému ministrovi na dovládnutie”, potvrdil predseda vlády na práve sa konajúcom HNclube.

    Pellegrini tiež povedal, že by chcel užšie spolupracovať so Šefčovičom. Podľa neho by mohol zaplniť prázdne miesto po Kažimírovi. „Som Petrovi Kažimírovi vďačný a myslím si, že urobil dobrú vec, ku ktorej som sa potom pripojil,” hovorí Pellegrini o ostrej kritike ministra financií, ktorý sa výrazne ohradil voči oficiálnemu povolebnému stanovisku Smeru.

    Fico ku výberu nového financmajstra: Je tu niekoľko variantov 

    Smer-SD ešte nepovedal meno nového ministra financií, ktorý nahradí Petra Kažimíra odchádzajúceho na čelo Národnej banky Slovenska. Predsedníctvo strany to musí ešte doriešiť do konca budúceho týždňa. Bude hovoriť o tom, či strana postaví nového ministra, alebo dá na ministerstvo niekoho z parlamentu. Rezort môže viesť aj premiér. Hovoril o tom predseda Smeru-SD Robert Fico na tlačovej konferencii v parlamente.

    “Sú dva procesy. Je proces ústavný a je proces politický alebo stranícky. Podľa našich predpisov, ktoré máme, o akýchkoľvek nomináciách tohto typu musí rozhodovať predsedníctvo. Čiže je tu niekoľko variantov: buď postaviť nového ministra financií, úplne nového, zobrať niekoho z Národnej rady alebo na nejaký čas bude túto prácu vykonávať premiér. O tomto bude rokovať predsedníctvo na budúci týždeň. Preto je ešte stále táto otázka otvorená,” ozrejmil Fico.

    Vládny Smer-SD má nominovať nového ministra za Petra Kažimíra, ktorý sa 1. júna ujme funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS). Podpredseda Smeru-SD Richard Raši nedávno hovoril, že v hre o tento post sú František Imrecze, Ladislav Kamenický aj iní.

    Kažimír bol ministrom financií od roku 2012. V NBS strieda Jozefa Makúcha. Ten oznámil v novembri minulého roka Bankovej rade NBS, že chce z tohto postu predčasne odísť. Oficiálne sa pritom malo skončiť jeho funkčné obdobie v roku 2021.

    Autor: redakcia/TASR

    - Reklama -