Pellegrini: Nerozumiem ultimatívnemu správaniu UNAS, na stole majú férovú ponuku

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Nevidím žiadny dôvod na štrajk

    “Nevidím žiadny relevantný dôvod, aby dnes zástupcovia UNAS museli opäť blokovať hraničné priechody. Nič dramatické sa nedeje,” uviedol predseda vlády v reakcii na utorkové obnovenie štrajku na viacerých miestach v SR.

    Dali sme autodopravcom veľmi férovú ponuku

    Pripomenul návrhy zo strany ministerstva dopravy a financií, ktoré predložili po rokovaniach s autodopravcami a súhlasilo s nimi najväčšie združenie v sektore Česmad. “Myslím si, že poskytnutie zliav z mýta v objeme 8 miliónov eur a úľavy na dani z motorových vozidiel v objeme 33 miliónov eur je veľmi férová ponuka, ktorá výrazne zlepší postavenie slovenských autodopravcov,” podčiarkol Pellegrini.

    Ak porušia zákon budú musieť byť za to sankcionovaní

    V súvislosti s aktivitami UNAS upozornil, že štát bude postupovať v zmysle platných predpisov. “Nikto im nebude brániť vyjadriť postoj, ale chcem ich vyzvať, aby neobmedzovali bezpečnosť cestnej premávky a riadili sa striktne zákonom o štrajku a zákonom o verejnom zhromažďovaní. V opačnom prípade sa vystavujú riziku, že porušujú zákon a budú musieť byť za to primerane sankcionovaní,” dodal Pellegrini.

    UNAS od 8.00 h organizuje protestné zhromaždenia na cestných hraničných priechodoch Slovenska. Neplánuje pritom obmedziť osobnú dopravu a dopravcovia v prípade potreby okamžite vytvoria zákonnú “záchranársku uličku”.

    Na snímke sprava podpredseda Únie autodopravcov Slovenska Stanislav Skala, zástupca Únie autodopravcov Slovenska Eugen Gunár a člen Únie autodopravcov Slovenska Vladimír Sopúch. Zdroj: TASR

    Únia očakávala od Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR do pondelka (27.1.) 16.00 h odpoveď na ich návrhy zliav na mýte a od Ministerstva financií (MF) SR spracovanie predloženého návrhu na zmenu dane z motorových vozidiel. UNAS sa zároveň na nedeľňajšom (26. 1.) mimoriadnom zasadnutí valného zhromaždenia rozhodla ukončiť akúkoľvek spoluprácu so Združením cestných dopravcov SR Česmad Slovakia.

     

    - Reklama -