Pellegrini: Neprezliekam stranícke tričká, nikam neprestupujem

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    V Smere-SD zostávam

    Uistil, že v Smere-SD, ktorého súčasťou je 19 rokov, má odhodlanie naďalej podporovať a presadzovať myšlienky, o ktorých si myslí, že sú dobré. Ak by pre ne nenachádzal oporu a dospel by k presvedčeniu, že medzi jeho víziami a predstavami tých druhých je neprekonateľný rozdiel, zvolil by profesionálny odchod z politiky. “To nie je pre nikoho odkaz, iba hovorím, že je aj iný ako politický život a verím, tomu, že by som sa v ňom nestratil,” vyhlásil.

    Vedieme diskusiu, ako má Smer-SD reagovať na vývoj

    Pripustil, že v strane vedú vnútrostranícku diskusiu o spôsobe, ako má Smer-SD reagovať na dynamický spoločensko-politický vývoj, ak chce byť naďalej úspešný. Témou týchto debát však podľa neho absolútne nie je zmena na čele strany. “Smer-SD má svojho predsedu, tým je Robert Fico, a ten má podporu straníckych štruktúr,“ deklaroval Pellegrini. Na otázku, či v budúcnosti môže nastať situácia, že sa bude uchádzať o post lídra, odpovedal, že na to bude reagovať vtedy, ak bude táto téma naozaj na stole.

    Bez politický dohôd sa nedá nič presadiť

    “Bez politických dohôd sa nedá v parlamente presadiť nič,” povedal. Ak do voľby vstúpi čo najviac kvalitných kandidátov, zvyšuje sa podľa jeho názoru aj úroveň celej voľby. Motiváciou má byť pre uchádzačov aj to, že sa už parlamentu podarilo zvoliť ôsmich kandidátov.

    Pellegrini je rád, že sa poslancom podarilo nájsť zhodu aspoň pri ôsmich zvolených. Dúfa, že prezident čoskoro vyberie štyroch sudcov a že sa parlamentu podarí na nasledujúcej schôdzi zvoliť ďalších kandidátov. Verí, že sa tak podarí mať kompletný a funkčný Ústavný súd.

    Nový minister financií

    “Urobím všetko pre to, aby nový minister financií Ladislav Kamenický sa už mohol venovať legislatívnym riešeniam dohodnutých opatrení a ďalším témam, ktoré pod jeho gesciu spadajú,” povedal.

    Myslí si, že v koalícii by sa mali zhodnúť na realizácii sociálnych balíčkov a ich transformácii do zákonov v nasledujúcich dvoch týždňoch. “Určitým spôsobom nás tlačí čas, do leta nás čakajú už len dve schôdze parlamentu,“ priznal premiér. “Preto, ak chceme o niektorých návrhoch hovoriť už o pár týždňov na májovej schôdzi, musíme sa dohodnúť do 26. apríla, keď je posledný deň na predkladanie legislatívnych návrhov,” ozrejmil.

    Uisťuje, že s koaličnými partnermi bude hovoriť o parametroch navrhovaných opatrení so zreteľom na snahu zlepšiť životné podmienky Slovákov, ale i dosah takýchto opatrení na štátny rozpočet. “Verím, že ich budeme môcť realizovať všetky alebo takmer všetky, ale v takých parametroch, že to nespôsobí enormný zásah do hospodárenia štátu,” uviedol.

    Minimálna mzda

    V tejto súvislosti upozornil, že pri návrhoch na zvýšenie minimálnej mzdy nemožno hovoriť o automatickom pláne ju hneď dostať na úroveň 600 eur. “Je isté, že by sme si želali, aby minimálna mzda postupne dosiahla 60 percent priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Berme to však ako plán, ku ktorému sa chceme dostať, preto budeme aj teraz diskutovať o tom, či to má byť skok hneď z 520 na 600 eur, či sa k tomu vieme dostať v priebehu jedného roka alebo v dlhšom časovom horizonte,” povedal.

     

     

    - Reklama -