Pellegrini Krajniakovi: Šanta, Žilinka či Špirko ako generálny prokurátor? Na jednom z nich sa vieme zhodnúť

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Smer rodina) (Autor: TASR)

     “Uvidíme, kto sa bude uchádzať. Každý poslanec bude hlasovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia,” podotkol Krajniak.

    Nevníma, že by v prípade voľby nového generálneho prokurátora išla koalícia do stretu s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Myslí si však, že by mali byť širšie možnosti, kto sa môže o funkciu generálneho prokurátora uchádzať. “Minimálne také, aké boli v prípade kandidátov na ústavných sudcov,” skonštatoval.

    advokát Daniel  Lipšic (vľavo)  a prokurátor Ján Šanta (vpravo)  Foto: TASR

    Za prijateľných kandidátov považuje napríklad prokurátorov Jána Šantu, Maroša Žilinku, ale aj advokáta a bývalého ministra spravodlivosti a ministra vnútra Daniela Lipšica. Vhodnými uchádzačmi môžu podľa Krajniaka byť aj niektorí sudcovia Najvyššieho súdu SR či Špecializovaného trestného súdu. Osobne si nemyslí, že by mal byť Lipšic diskvalifikovaný z možnosti uchádzať sa o tento post len preto, že je bývalým politikom.

    “Minimálne v siedmich krajinách EÚ sú generálnymi prokurátormi aj ľudia, ktorí predtým pôsobili v politike,” uviedol minister.

    prokurátor Maroš Žilinka   Foto: TASR

    Podpredseda parlamentu a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini tvrdí, že vládna koalícia chce spolitizovať ďalšiu významnú funkciu v štáte.

    prokurátor Vasiľ Špirko      Foto: TASR

    “Vy chcete vrátiť políciu do rúk ministra vnútra a funkciu generálneho prokurátora dať Lipšicovi, bývalému politikovi,” upozornil. Podľa neho ide o vážne ohrozenie demokracie. Pellegrini deklaruje, že v prípade mien prokurátorov ako Šanta, Žilinka či Vasiľ Špirko by sa minimálne na jednom z nich vedeli v prípade voľby nového generálneho prokurátora s koalíciu zhodnúť.

    - Reklama -