Pellegrini: Dubček by mal byť príkladom pre Slovákov. Napriek tlaku zotrval a veril rovnakým ideám. Udalosti z augusta ’68 sú dramatickým príbehom o nádeji malého národa

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Ako píše premiér vo svojom komentári na portáli hnonline.sk, tento rok si pripomíname viaceré udalosti, ktoré poznačili formovanie nášho štátu. A to sa nezaobišlo bez definovania základných hodnotových pilierov, o ktoré sa musí Slovensko opierať.

    „Sloboda, demokracia, ľudské a sociálne práva a zápas o ne, to sú hodnoty vychádzajúce z historickej pamäti nášho národa a tvoria etický základ, ktorý nás všetkých spája. Chcem pripomenúť, že tento rok sa nesie v znamení historickej osmičky, ktorá akoby vždy predurčovala zásadné spoločenské pohyby,“ uvádza predseda vlády s tým, že dve rozličné udalosti v sebe nosia rovnakú ideu – snaha mladých ľudí žiť v slobodnej spoločnosti a slobodne sa rozvíjať. Ide o vznik Československa v roku 1918 a výročie okupácie v roku 1968.

    Podľa Petra Pellegriniho je potrebné pripomínať udalosti z 21. augusta 1968 mladším generáciám, aby sa podobné tragické udalosti už nezopakovali. A to z dôvodu, že sa dotkli každej rodiny, ktorá si ich priebeh pamätá a zostanú zapísané ako memento.

    Najsilnejšou osobnosťou bol Dubček

    „Udalosti z augusta '68 sú dramatickým príbehom o nádeji malého národa postaviť sa vtedajším pravidlám geopolitického rozdelenia sveta a vytvoriť slobodnú a sociálnu spoločnosť postavenú na dôstojnom živote jednotlivca. Sú dramatickým príbehom odhaľujúcim celý rad charakterov verejne činných ľudí, v ktorom sa idea budovania socializmu s ľudskou tvárou stretla zoči-voči so zradou a s mocenským cynizmom, rešpektujúcim stanovené geopolitické siločiary,“ vysvetľuje Pellegrini k  vpádu vojsk.

    Ako dodáva, najsilnejšou osobnosťou tohto obdobia sa stal Alexander Dubček, pretože bol braný ako nositeľ obrodnej spoločenskej zmeny. Podľa premiéra by mal byť príkladom pre slovenskú verejnosť, lebo napriek mocenskému tlaku, ktorému čelil, zotrval a veril rovnakým ideám.

    Rovnako bol podľa predsedu vlády nositeľom moderných sociálno-demokratických myšlienok, pričom základné práva na dôstojný život každého Slováka a Čecha tvorili sloboda a sociálne postavenie človeka. „Jeho rozhodovanie v tom čase bolo zložité, ale vždy zohľadňovalo záujem národa a spoločnosti. Patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti našej histórie a zaslúži si náš rešpekt a úctu,“ píše Pellegrini.

    Na záver dodáva, že invázia vojsk spôsobila 37 slovenských obetí, pričom sa chce poďakovať každému, kto čelil vojenskej agresii v uliciach Bratislavy. Tento okamih považuje za silný odkaz generácie, ktorá okupáciu zažila. „V súčasnosti naša krajina prežíva jedno z najslobodnejších a najprosperujúcejších období svojej existencie. O to viac máme dôvod spomínať na časy, keď to tak nebolo. Vážme si to, čo sme dosiahli, a spoločne rozvíjajme to, čo sme vďaka predchádzajúcim generáciám za tie roky národnej existencie dosiahli.”

    Snažme sa o svet, v ktorom sa národy môžu slobodne rozhodovať

    Snažme sa o svet, v ktorom sa národy môžu slobodne rozhodovať o svojej budúcnosti bez hrozby a ľudských obetí. Vyzýva predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) pri príležitosti 50. výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa (21. augusta 1968). Uviedla to TASR.

    Úrad vlády si udalosti spred 50 rokov pripomína výstavou fotografií fotoreportéra Ladislava Bielika, ktoré zachytávajú udalosti turbulentných dní a občiansky odpor voči okupácii. Výstava je prístupná verejnosti, pozrieť si ju ľudia môžu do konca augusta.

    “Pred 50 rokmi sa na tomto mieste odohrávala dráma, ktorá poznačila životy niekoľkých generácií. Pred 50 rokmi aj na tomto mieste zhasla v mnohých ľuďoch nádej na lepší, slobodnejší život,” hovorí premiér vo videu, zverejnenom na sociálnej sieti, pred budovou úradu vlády, kde sa výstava nachádza. 

    “Aby sme nezabudli na tieto chvíle, keď sa skončil sen dvoch národov o väčšej slobode, zdobia oddnes plot úradu vlády unikátne zábery spred 50 rokov,” doplnil podľa TASR šéf vládneho kabinetu.

    Snímky Bielika podľa premiérových slov ukazujú, že hoci na slovenských uliciach vtedy naozaj išlo o život, ľudia sa nebáli vysloviť svoj názor. “A neraz nastavovali holé hrude voči obrneným tankom. Pripomínajme si preto tieto chvíle a snažme sa o svet, v ktorom sa národy môžu slobodne rozhodovať o svojej budúcnosti bez hrozby a ľudských obetí,” zdôraznil premiér. 

    Bielik vytvoril unikátny súbor fotografií. Záber, na ktorom muž s odhalenou hruďou stojí pred hlavňou tanku, obletel celý svet a stal sa symbolom spontánneho odporu slovenských a českých občanov proti vpádu armád Varšavskej zmluvy, pripomína úrad vlády. Zábery, ktoré sú pred úradom vlády, nafotil Bielik priamo pred jeho sídlom, budovou bývalého Letného arcibiskupského paláca. 

    - Reklama -