Pekná rodinka, bratranec jedného z vrahov francúzskeho kňaza o útoku vedel, ale neurobil vôbec nič

    0
    Abdel-Malik Nabil Petitjean, druhý útočník z kostola v Saint-Étienne-du-Rouvray (Autor: Amak)
    Tridsaťročného Farida K. polícia zatkla krátko po tom, ako jeho bratranec Abdelmalik Petitjean podrezal v kostole hrdlo kňazovi. Teraz čelí obvineniam z napojenia na teroristickú organizáciu s cieľom ublížiť iným. Parížskej prokuratúre, ktorá prípad vyšetruje, sa Farid priznal, že vedel, čo jeho príbuzný chystá. 
     
    Pár dní pred útokom v kostole počas omše bol Petitjean u svojho 30-ročného bratranca Farida, ktorý podľa výpovede síce vedel o útoku vopred, ale údajne netušil, kde presne ani kedy ho chce spáchať. Obaja útočníci z kostola po brutálnej vražde zahynuli rukou polície, ale v prípade vychádzajú najavo stále ďalšie podrobnosti. 

    Podrobnosti z prokuratúry  

    Zaujímavé je napríklad aj to, že obaja radikáli sa stretli prvýkrát len niekoľko dní pred samotným brutálnym útokom. Adel Kermiche a Abdelmalik Petitjean spolu komunikovali cez džihádistami obľúbenú mobilnú aplikáciu Telegram tak, ako viacero útočníkov pred nimi. Teroristi z takzvaného Islamského štátu používajú Telegram pre pokročilé zabezpečenie komunikácie, ktoré ponúka. 
     
    Podľa parížskej prokuratúry, ktorú cituje denník The Telegraph, si Kermiche a Petitjean prvýkrát písali na Telegrame 22. júla, teda len štyri dni pred tým, ako v kostole v Saint-Etienne-du-Rouvray podrezali počas omše 86-ročného kňaza Jacquesa Hamela.
     
    Obaja útočníci z kostola sú mŕtvi, ale teraz sa pozornosť polície zameriava na ich okolie a známych, ktorí by mohli buď pokračovať v útokoch, alebo by mohli vedieť niečo viac, podobne ako Petitjeanov bratranec Farid. 
     
    Okrem bratranca jedného z útočníkov skončil po útoku vo vyšetrovacej väzbe aj ďalší muž, ktorý je pravdepodobne úzko prepojený s militantmi na Blízkom východe. Podľa BBC je týmto mužom 20-ročný Jean-Philippe Steven J., ktorý sa vlani spolu s Petitjeanom pokúsil odcestovať do Sýrie s cieľom pridať sa k militantom z IS. 

    Spolupráca s moslimami 

    Vo svetle brutálneho útoku v Saint-Etienne-du-Rouvray a masakru v Nice vyjadrila moslimská komunita nielen vo Francúzsku ľútosť nad tým, čo sa stalo a dištancovala sa od činov radikálov, ktoré označila za zločiny proti islamu. Francúzsky minister vnútra Manuel Valls, ktorý po útokoch v Nice zožal vlnu kritiky, vyzval na vytvorenie nového paktu s moslimskou komunitou vo Francúzsku. 
     
    Nový pakt s moslimskou komunitou, ktorý spomína minister, však nemá byť zameraný na boj proti terorizmu, ale proti vlne pravicového extrémizmu, ktorá sa zdvihla v Európe po opakovaných brutálnych útokoch v Nemecku a Francúzsku. 
     
    „Islam si vo Francúzsku našiel svoje miesto napriek opakovaným útokom populistov z pravice a krajnej pravice,“ cituje Vallsa denník The Telegraph z rozhovoru vo francúzskom časopise Journal du Dimanche. Podľa francúzskeho ministra vnútra musí vláda bojovať proti takýmto prejavom nenávisti voči islamu a moslimom v krajine. 
     
    „Tento neospravedlniteľný odpor voči islamu a moslimom musíme poraziť a urobíme to s najväčšou razanciou,“ uviedol Valls. Desiatky prominentných predstaviteľov moslimskej komunity vo Francúzsku v spoločnom vyhlásení varovalo, že riziko rozštiepenia francúzskej spoločnosti rastie každým dňom. 
     
    - Reklama -