Peking predstavil nový dron. Existuje vraj možnosť, že sa Číňania „inšpirovali“ americkou technológiou

    0
    Americké bezpilotné lietadlo typu Predator. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Čínske bezpilotné lietadlo alebo, ak chcete dron, typu Caihong-4 (CH-4) nie je tak celkom čínsky vynález. Vyrobili ho údajne podľa plánov, ktoré ukradli čínski hekeri zo spoločností v Spojených štátoch počas kybernetických útokov. Supermoderné drony, ktoré Peking prezentoval v polovici decembra, sa objavili aj na čínskom videoportáli Youko.
     
    Analýza videa a jeho porovnanie s existujúcimi záznamami dronov v akcii podľa portálu Atimes.com dokazuje, že čínske bezpilotné lietadlo CH-4 je veľmi podobné americkým strojom typu MQ-9 Reaper, ktoré už dlhšie plnia úlohy na bojisku. Obe lietadlá sú približne rovnako veľké a majú rovnaké koncové krídlo, podvozok aj vzadu umiestnený vrtuľový pohon. 
     
    VIDEO Americký dron MQ-9 Reaper

    Buď o tom vedia, alebo nevedia…

    Jediný veľký rozdiel je v tom, že prívod vzduchu do motora je na americkom drone na hornej časti stroja, ale v prípade čínskej „verzie“ s označením Caihong-4 je na spodnej strane dronu. Neexistujú žiadne priame dôkazy, že by Čína ukradla informácie o dizajne amerického bezpilotného lietadla, ale podľa bývalého riaditeľa americkej NSA existuje pravdepodobnosť, že to urobila kybernetickou špionážou. „Sú iba dva druhy firiem: tie, ktoré boli heknuté a vedia o tom, a potom tie, ktoré boli heknuté a nevedia o tom,“ uviedol generál Keith Alexander na margo nového čínskeho dronu. 

    Varovali ich 

    Ešte v roku 2012 však vznikla správa Vedecko-obrannej komisie Pentagónu, v ktorej americké ministerstvo obrany varuje, že Čína zo všetkých síl vyvíja vlastné drony a „kopíruje úspešné dizajny“, aby urýchlila svoj program bez pilotných lietadiel. „Rozsah a rýchlosť vývoja bez pilotných lietadiel v Číne je signálom pre priemysel a armádu, aby sa prebudili,“ uvádza sa v tri roky starej správe Pentagónu
     
    - Reklama -