Pčolinský: Hlina kope do každého. Je mŕtvy. KDH je mŕtve

    0
    Alojz Hlina a Peter Pčolinský (Autor: TASR)

    Začiatkom týždňa poukázal Alojz Hlina na zákaz vytvárať koalície s jeho stranou KDH, ktorý malo iniciovať hnutie OĽaNO. Ako tvrdil líder kresťanských demokratov, matovičovci sa týmto spôsobom snažia vytvárať tlak na stranu, aby nepostavili vlastnú kandidátku na primátorku Bratislavy. Tou je Caroline Líšková.

    Na druhej strane je väčšina strán opozície, ktoré spoločne podporujú terajšieho starostu Vajnôr Jána Mrvu. Podľa Hlinu je veľký záujem o vytváranie koalícií v bratislavských mestských častiach, pričom ponúkli matovičovcom, že Líšková by bola ochotná ísť do primárok spolu s Mrvom.

    „Dovolím si tvrdiť, že víťaz týchto primárok by sa stal automaticky hlavným vyzývateľom súčasného primátora a mal by veľkú šancu stať sa novým primátorom Bratislavy. Túto našu férovú ponuku odmietli,“ dodáva šéf KDH.

    Hnutie OĽaNO v reakcii na vyjadrenie predsedu kresťanských demokratov nepotvrdilo, že by zakázalo vytvárať koalície s KDH. Na druhej strane ale uviedlo, že to bol práve Hlina, kto porušil dohodu a postavil si do boja o primátorské kreslo vlastnú kandidátku.

    „KDH sa rozhodlo oznámiť kandidatúru na post primátora Bratislavy približne pred tromi mesiacmi bez dohody s inými stranami. V tom čase už bolo najmenej pol roka známe, že celá parlamentná pravica (OĽaNO, SaS, Nova, Zmena Zdola, OKS) sa zjednotí aj pri kandidátovi na primátora Bratislavy. V posledných týždňoch sa k dohode pridalo aj hnutie Sme rodina. Týmto spoločným kandidátom sa stal Ján Mrva. Nátlak KDH, aby sme túto dohodu porušili, nenachádza v OĽaNO odozvu a mienime ju naplniť. Veríme, že KDH sa pridá k pravicovej opozícii pre dobro Bratislavy,“ uviedlo OĽaNO.

    Viac sme k téme písali TU.

    Hlina: Toľko klamstiev v jednom stanovisku som dlho nevidel

    K stanovisku svojho rivala sa Hlina neskôr vyjadril. Ako píše na svojom facebookovom profile, OĽaNO vo vyjadrení zavádza. Vysvetľuje aj prečo. Jeden z argumentov je to, že sa vyhli odpovedi o údajnom zákaze vytvárať koalície. Následne sa vyjadril k údajnému porušeniu dohody z jeho strany.

    „Nie je pravda, že KDH postavilo svojho kandidáta napriek tomu, že mesiace vopred bola avizovaná od OĽaNO a SaS podpora pre J. Mrvu. Nie je to pravda. V OĽaNO sa nevedeli rozhodnúť, koho vôbec podporia. My sme avizovali, že plánujeme postaviť C. Líškovu, skôr ako OĽaNO povedalo, kto je vlastne ich kandidát. Je len výrazom zvláštnej politickej kultúry, že samotné rozhodnutie, že to bude pán Mrva, oznámili len pár dní predtým, ako ho predstavili na tlačovke ako spoločného kandidáta,“ vysvetľuje Hlina.

    Ako píše na sociálnej sieti, podľa neho nie je pravda, že by sa celá parlamentná opozícia pred viac ako pol rokom zjednotila v podpore kandidatúry Jána Mrvu. A to z jedného dôvodu. OKS, Nova a Zmena Zdola nie sú parlamentné strany, ale radi sa pridajú k dohode, aby bolo vidieť ich logo.

    „Pravda je taká, že SaS urobila politickú dohodu s OĽaNO pred viac ako rokom. Dohoda bola, že ak OĽaNO podporí J. Drobu vo VÚC voľbách, tak SaS podporí toho, koho OĽaNO navrhne na primátora Bratislavy. To bola bilaterálna dohoda dvoch subjektov, ktorá žiadnu tretiu stranu k ničomu nezaväzovala. To, že sa submisívne a v čase, keď im to SaS a OĽaNO dovolia, k tejto dohode prilepia Sme rodina, OKS, Nova, je výrazom ich dôstojnosti, nie našej. Nemôžete prísť na vyjednávanie s tým, že nie je o čom vyjednávať,“ vysvetlil Hlina.

    Narážal pri tom na to, že OĽaNO chcelo do boja o primátorské kreslo zapojiť iba svojho kandidáta za celú opozíciu a nikoho iného.

    „Poraziť veľké kalibre, ktoré kandidujú v Bratislave, sa dá. Aj keby KDH nepostavilo svojho kandidáta, tak J. Mrva nebude hlavným vyzývateľom I. Nesrovnala. Preto sme navrhovali a stále navrhujeme ´primárky´. Víťaz týchto ´primárok´ získa silu toho druhého, a tým, že ten druhý sa zaradí do tímu okrem toho, že to bude víťazný tím, tak politické strany vyšlú aj signál o politickej kultúre,“ dodáva líder KDH.

    Na záver odporúča matovičovcom, aby namiesto takých vyjadrení, ako dali, nedávali radšej žiadne.

    Pčolinský: Spolupráca s KDH je pre mnohé politické strany problém

    K celej záležitosti sa vyjadril aj opozičný poslanec za hnutie Sme rodina Peter Pčolinský. Ako píše na svojom profile na sociálnej sieti, dlhodobo sleduje, že spolupráca s kresťanskými demokratmi je veľkým problémom pre iné politické strany. Podľa neho ale nie je problém hnutie ako také, ale jeho líder Alojz Hlina.

    „Od volieb 2016, keď dostalo KDH na frak a samotný Hlina nebol schopný priniesť ani 10-tisíc krúžkov, hoci patril k známym politikom, tento vševedko kope na všetky strany. Permanentne kope do Sme rodina, hoci my ho ignorujeme od začiatku, kope do SaS, kope do OĽaNO, kope do koalície, kope do každého,“ tvrdí poslanec.

    Podľa Pčolinského je potenciál KDH byť vo vláde s ktoroukoľvek stranou na bode mrazu, pretože údajne všetci majú lídra hnutia plné zuby. Ako dodáva, s Hlinom sa podľa jeho slov spolupracovať nedá a teda to netreba robiť nasilu.

    „KDH na čele s Hlinom skončí opäť mimo parlamentu, pretože je to prázdna nádoba, ktorá neponúka ľuďom absolútne nič, okrem hejtovania ostatných politikov či strán. Ak chcú voliči KDH voliť kresťanských politikov, nájdu ich v iných stranách. Hlina je mŕtvy, KDH je mŕtve,“ dodáva poslanec na záver.

    - Reklama -