Paška: Turecko, ako člen NATO, organizuje inváziu do susedného štátu. NATO je garantom mieru, kontruje Osuský

    0
    Na snímke konvoj ťažkej techniky tureckej armády v meste Akcakale na turecko-sýrskej hranici po začiatku vojenskej operácie Mierová jar v severnej Sýrii (Autor: TASR)

    Invázia na územie suverénneho štátu

    Turecko vstúpilo na územie suverénneho štátu, hovorí Paška na margo tureckej invázie do Sýrie a dodal, že tam riešia problém, ktorý nemajú riešiť. „Spôsob života Kurdov v Sýrii je záležitosťou medzi sýrskou vládou a Kurdmi,“ spresnil.

    Sýrsky štát je v kolapse

    Osuský Paškovi oponoval v tom, či je Sýria suverénny štát. „Turci vpadli do úplne rozvráteného štátu,“ a dodal, že keby Sýria suverénnou bola, tak sa voči vojenskej akcii Turecka bráni a nenechá si vytvoriť na svojom území 30-kilometrové pásmo. „Sýrsky štát je v kolapse,“ doplnil.

    „Ja sa pamätám, ako Turci zostrelili ruské lietadlo. Tiež to vyzeralo veľmi dramaticky a pekne sa to ticho urovnalo,“ uviedol Osuský ako odpoveď na otázku, či hrozí vojenský konflikt medzi USA a Tureckom.

    „Bolo by dobré, keby sa tí utečenci z Turecka vrátili do Sýrie,“ uviedol Paška a dodal, že dovtedy, kým budú v Turecku, ich bude môcť „Erdogan vydierať“. V prípade eskalácie konfliktu sa obáva možnej imigračnej vlny do Európy. To sa podľa Osuského môže stať aj bez vojenského konfliktu.

    Slovensko môže prijať migrantov

    „Skutočnými obeťami, ktoré majú nárok na našu pomoc, sú ženy a deti,“ uviedol Osuský na margo prijímania migrantov. Dodal však, že Slovensko pre migrantov nie je cieľová krajina a v prípade prijatia migrantov, by odišli inam. Slovensko by si tak podľa neho mohlo „cynicky“ dovoliť kvótu pre požadovaný počet migrantov splniť, pretože, by aj tak krajinu opustili. „Ak si v Európskej únii, nemôžeš nikoho priviazať k plotu,“ uzavrel.

    Brexit

    V otázke brexitu podľa Pašku dávajú rokovania britského a írskeho premiéra nádej na dohodu. „Keď írsky premiér uznal, že je o čom rokovať, ktorý doposiaľ hovoril, že nie je o čom rokovať, tak to naznačuje, že sme na dobrej ceste,“ doplnil.

    K pripravenosti na možný tvrdý brexit uviedol Osuský, že nie sme a nemôžeme byť veľmi pripravení, ale rovnako na to podľa neho nie je pripravená ani Európska únia alebo Británia. To podľa neho znamená, že sa musí Spojené kráľovstvo s EÚ dohodnúť.

     

    - Reklama -