Paška: Nie je únosné, aby nám bruselskí úradníci hovorili, ako a s kým sa máme priateliť

    0
    Národniar Jaroslav Paška (Autor: TASR)

    “Naozaj, 74 rokov žijeme v priestore, kde sa nevedú žiadne vojny medzi národmi tak, ako ich poznali naši starí rodičia,” zdôraznila Beňová, ktorá za ďalší prínos členstva SR v EÚ považuje program Erasmus, umožňujúci študijné pobyty mladých v zahraničí.

    Pripomenula tiež, že pri vstupe do Únie bolo HDP Slovenska na úrovni 55 percent priemeru EÚ, kým teraz je 77 percent.

    “Naše tovary a služby vyvážajú podnikatelia až v 90 percentách práve do štátov Únie,” skonštatovala Beňová, ktorá za výhody považuje jednotný trh, možnosť voľného pohybu osôb a pracovných síl.

    Podpredseda SNS a poslanec NR SR Jaroslav Paška si myslí, že vstupom došlo a stále dochádza k zníženiu suverenity SR.

    Je podľa neho dôležité diskutovať o tom, do akej miery zachovať proces “strácania suverenity a posúvania do agendy do Bruselu”, resp. do akej miery sa otvorí diskusia o tom, kde európske inštitúcie zlyhávajú v plnení svojich povinností.

    Rovnako aj o tom, kde je potrebné vrátiť suverénnym štátom kompetencie, ktoré sa týkajú najmä spravovania života ľudí.

    “Nie je únosné, aby nám bruselskí úradníci hovorili, ako a s kým sa máme priateliť, s kým máme obchodovať, ako máme vychovávať naše deti,” zdôraznil Paška.

    Rámec európskej politiky môže podľa neho byť len vo forme odporúčaní, a nie priameho rozhodovania.

    “Najmä v poslednom období, keď začala EÚ rozhodovať o prerozdeľovaní migrantov a podobných politikách, dostala sa do príkreho stretu so záujmami členských štátov,” vyhlásil poslanec za SNS.

    “Pozitíva určite prevýšili náklady na vstup,” uviedol na margo členstva SR v EÚ poslanec Národnej rady SR za SaS Eugen Jurzyca.

    Poukázal na fakt, že tesne pred vstupom a krátko po vstupe reálne mzdy na Slovensku rástli rýchlo.

    V porovnaní s rokom 1993 si človek s priemernou mzdou mohol v roku 2018 kúpiť takmer dvakrát viac tovaru alebo služieb, konkretizoval poslanec s tým, že napriek zaostávaniu v niektorých oblastiach a nepriaznivým trendom, treba vstup SR do EÚ hodnotiť pozitívne.

    Európska únia je podľa poslankyne NR SR za OĽaNO Veroniky Remišovej dobrý projekt, ktorý nebolo ľahké vytvoriť.

    “Je založený na veľmi ľudských hodnotách, solidarita, pomoc a odpustenie,” povedala Remišová, ktorá pripomenula, že dve znepriatelené krajiny, Francúzsko a Nemecko, začali spolupracovať.

    “Vojna sa stala v podstate nemožnou,” podotkla. Projekt má podľa nej svoje chyby aj preto, že na začiatku spolupracovalo šesť krajín a 100 miliónov ľudí.

    “Je iné, keď je to obrovské územie, pol miliardy ľudí a musí spolupracovať 28 členských krajín,” myslí si Remišová, podľa ktorej je oveľa ľahšie niečo búrať a rúcať, ako niečo zveľaďovať a na niečom spoločne pracovať.

    - Reklama -