Parlamentné voľby za dverami: Situácia z pohľadu tzv. „bratislavskej kaviarne“

    0
    Volebná miestnosť. (Autor: SITA)

    Voľby už klopú na dvere a denník Sme sa rozhodol zmapovať, ako to vyzerá so vzorkou bratislavských voličov. Inklinujú skôr k vládnej strane alebo k pravici, opozícii? Vzdelanejší a rozhľadenejší… aj takto sa opísali bratislavskí voliči. Práve oni sa ostro vyhranili proti voľbe Smeru. Táto vzorka sa na jednej strane voči mnohým stranám v opozícii vyjadrila skôr kriticky, no paradoxne by sa týmto voličom nepáčilo ani to, ak by sa pravicové strany zlúčili do jednej.

    Kvalitatívny výskum, ktorý bol pre denník Sme vypracovaný Katedrou politológie Univerzity Komenského, ukázal, že pravicoví voliči sú rôznorodí a jedna strana by nedokázala splniť ich nároky a požiadavky.

    Časť voličov, ktorá zvykne byť označovaná ako „bratislavská kaviareň“, je najviac nespokojná s roztrieštenosťou pravice a s prestupovaním jednotlivých politikov zo strany do strany. „Pravicový volič vo veľkomeste si viac všíma problémy a systémové riešenia aj v oblastiach, ktoré ho možno priamo nezasahujú, ale sú strategické pre štát,“ hovorí politológ Pavol Baboš z Katedry politológie Univerzity Komenského.

    - Reklama -