Parlamentné voľby v Afganistane sprevádzali násilie a organizačný chaos

    0
    Afganistan, Kábul (Autor: SITA)

    Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

    Podľa rovnakého zdroja zomrelo pri útokoch členov hnutia Taliban, ktoré vyzývalo k bojkotu volieb, v sobotu v krajine najmenej 11 ľudí, iné zdroje uvádzajú až 15 obetí násilia. Desiatky ďalších občanov utrpeli zranenia.

    V metropole stredoázijskej republiky Kábule bolo počuť viacero explózií, podľa zdravotníckych zdrojov tu zaznamenali najmenej tri obete na životoch a 67 zranených.

    O útokoch a ich obetiach prišli však informácie aj z viacerých afganských provincií.

    Ministerstvo vnútra v Kábule informovalo, že zvýšilo počet príslušníkov bezpečnostných zložiek dohliadajúcich na voľby z 54.000 na 70.000.

    Priebeh sobotňajších volieb poznamenali aj technické problémy, respektíve neskorý príchod personálu do volebných miestností v nejednej lokalite.

    Celkove malo do 249-členného parlamentu v Kábule kandidovať 2565 osôb vrátane 417 žien. Až desať kandidátov však v uplynulých mesiacoch prišlo o život pri násilných trestných činoch.

    Hlasovanie v provincii Kandahár odložili o týždeň po udalosti z minulého štvrtka, keď zahynuli traja tamojší vrcholní predstavitelia vrátane guvernéra Zalmaja Vesu v dôsledku útoku, ktorý spáchali ich vlastní ochrankári.

    - Reklama -