Parlament rokoval a potvrdil. Vlani kontrolóri NKÚ zistili porušenia za 12,6 milióna eur

    0
    Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík (Autor: SITA)

    Porušenie finančnej disciplíny NKÚ zistil v celkovej sume 12,65 milióna eur. Z toho pri kontrolách v oblasti územnej samosprávy úrad skontroloval celkovú sumu 344 miliónov eur a zistil porušenie finančnej disciplíny v sume 9,2 milióna eur. Vyplýva to zo Správy o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR za rok 2015, ktorú parlament prerokoval v závere prvého dňa 4. schôdze.

    Mimoriadnou kontrolnou akciou v roku 2015 bolo pokračovanie kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami pri projekte dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce v spoločnosti Slovenské elektrárne, ktorá sa začala v roku 2014. Kontrola bola zameraná predovšetkým na preverenie plnenia podmienok vyplývajúcich zo zmlúv o poskytnutí finančných prostriedkov a plnenia podmienok dohodnutých v zmluvách uzatvorených s dodávateľmi projektových, inžinierskych a stavebných prác. Protokol bol spracovaný v režime utajenia „Vyhradené“. Kontrolovaný subjekt na odstránenie zistených nedostatkov podľa NKÚ prijal príslušné opatrenia. O záveroch a zisteniach z kontroly boli informovaní prezident SR, predseda NR SR, generálny prokurátor SR, minister hospodárstva SR, Finančné riaditeľstvo SR a Národná kriminálna agentúra.

    Na základe medializovaných informácií i došlých podnetov NKÚ pristúpil k mimoriadnej kontrolnej akcii uzatvárania zmluvných vzťahov a úhrad za poskytovanie zdravotnej starostlivosti vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Kontrola sa začala v novembri 2015 a pokračuje aj v tomto roku.

    Na odstránenie zistených nedostatkov a zlepšenie stavu v kontrolovanej oblasti NKÚ SR v roku 2015 predložil kontrolovaným subjektom a zainteresovaným stranám spolu 487 odporúčaní. Kontrolované subjekty na odstránenie kontrolami zistených nedostatkov prijali 2 605 opatrení, čo je v porovnaní s rokom 2014 viac o 214 opatrení. Plnenie prijatých opatrení NKÚ SR priebežne monitoruje a v primeranom časovom odstupe priamo na mieste kontroluje.

    - Reklama -