Parlament by mal na jednej schôdzi iba čistiť zákony. Tvrdí to Procházka

    0
    Predseda strany Sieť Radoslav Procházka (Autor: SITA)

    Strana Sieť chce jednu parlamentnú schôdzu ročne venovať len čisteniu právneho poriadku a zavedie prinajmenšom jednoročnú stabilitu pre všetky pravidlá, ktoré zamestnávateľom a samosprávam ukladajú povinnosti. “Toto je čas, keď sa na ľudí zo všetkých strán valia prísľuby nových opatrení a nových začiatkov. To, čo potrebujeme najviac zo všetkého, je pritom schopnosť štátu zabezpečiť dodržiavanie aspoň tých pravidiel, ktoré tu sú. Už teraz ich je príliš veľa a už teraz sa v nich nedá vyznať,“ povedal dnes na tlačovej besede predseda strany Sieť Radoslav Procházka.

    Sieť preto plánuje presadiť, aby sa prvá schôdza parlamentu v každom kalendárnom roku venovala čisteniu právneho poriadku od úprav, ktorú sú nadbytočné, nezodpovedajú realite alebo sa vzájomne vylučujú. „Je to niečo na spôsob pôstu, očisty organizmu od toxínov. Legislatívnymi toxínmi sú práve stále nové a nové bremená, ktoré z právneho poriadku robia neprehľadný labyrint. V takom labyrinte sa potom úradom ľahko ukladajú pokuty ľuďom, ktorí nemajú čas sledovať, čo nové si pre nich štát zase vymyslel,“ vysvetlil Procházka.

    Okrem toho plánuje Sieť zaviesť zásadu „jeden dátum“, čiže pravidlo, podľa ktorého by podnikatelia a ich zamestnanci, a rovnako tak aj samosprávy, prvého januára mali presný prehľad o tom, čo od nich počas celého roka bude štát vyžadovať. Podľa Procházku „nie je normálne, aby si podniky či obce museli meniť plány v apríli či septembri len preto, že sa niekto chcel vidieť večer v televízii a vymyslel ďalšiu geniálnu povinnosť, ďalší zákon“. Podľa neho sú tu dokonca pravidlá, ktorých trvácnosť by mala byť dlhšia ako jeden rok. Napríklad sa to týka odpisov investícií do nehnuteľného majetku. „V legislatíve panuje totálny chaos, ktorý vo finále vedie k tomu, že nikto poriadne netuší, čo od neho ktorý úrad vlastne môže chcieť,“ povedal.

    Procházka zároveň reagoval na dnešné výjazdové zasadnutie vlády a jej akčný plán na riešenie nezamestnanosti mladých ľudí. „Robota nevzniká tak, že ľuďom, ktorí pracujú, sa vezmú peniaze a dajú sa nejakému úradu, aby riešil to a ono. Vláda to stále nechce pochopiť a všetci tí, ktorí tu ešte stále vedia a chcú robiť, si potrebujú oddýchnuť práve od čoraz vyššieho daňového a odvodového bremena, z ktorého sa tieto akčné plány financujú. Toto je ďalšia oblasť, kde by si štát mal dopriať odvykaciu kúru,“ uzavrel Procházka.

    - Reklama -