Parížska polícia zasahovala proti demonštrantom na Námestí republiky

    0
    Demonštrácia v Paríži (Autor: SITA)

    Organizátori akcie Noc na nohách (Nuit Debout) na svojom konte na sociálnej sieti Twitter informovali, že polícia opäť prišla vyčistiť #Republique. Upozornili však súčasne, že toto nezastaví naše hnutie.

    Netreba chrániť naše miesto na Námestí republiky, ale treba brániť naše miesto v republike,“ vyhlásil v sobotu večer jeden z rečníkov pred stovkami ľudí, ktorí strávili aj noc nadnes pod holým nebom a v daždi.

    Protestná sit-in akcia v centre Paríža sa konala po štvrtkových masových demonštráciách, na ktorých sa v celom Francúzsku zúčastnili tisíce ľudí: podľa odborového zväzu CGT sa do štrajku zapojilo 1,2 milióna ľudí v 250 mestách, ministerstvo vnútra informovalo o 390 000 štrajkujúcich.

    Štrajkom alebo pochodom ulicami miest zamestnanci i študenti protestovali proti vládnej reforme v zákonníku práce a ďalších zákonoch. Na ich základe by sa malo totiž zjednodušiť prepúšťanie zamestnancov z trvalého pracovného pomeru a malo by dôjsť aj k zmenám v 35-hodinovom pracovnom týždni.

    Vláda si od týchto zmien sľubuje zníženie chronicky vysokej miery nezamestnanosti v krajine, čo si ako cieľ vo svojej predvolebnej kampani vytýčil aj francúzsky prezident Francois Hollande. Navrhované zmeny však veľká časť Francúzov označuje za zradu tradičných hodnôt socialistov.

    - Reklama -