Paradoxný protest? Opozícia v Snine burcovala proti miliónovým odmenám pre Bžána. Jej primátor však podpísal s advokátom podobnú zmluvu

    0
    Predseda KDH Alojz Hlina počas protestu v Snine (Autor: TASR)

    V júli tohto roka vyhral štát spor o Vodnú elektráreň Gabčíkovo a nemusí tak platiť stovky miliónov eur, ktoré požadovali talianski spolumajitelia Slovenských elektrární (SE). Štátna akciovka MH Manažment má však v tejto súvislosti platiť 64 miliónov eur súkromnej advokátskej kancelárii Radomíra Bžána. Viac sme o tom písali TU.

    Opozícia v súvislosti s celou kauzou žiada ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), aby odvolal riaditeľa MH Manažment Branislava Bačíka, inak je pripravená odvolávať ministra v parlamente. Namiesto toho, aby minister Žiga odvolal ľudí zodpovedných za toto plytvanie štátnych prostriedkov, snaží sa spolu s podriadenými celú vec relativizovať, lebo budú rokovať o znížení odmeny. Odmena je však jasne stanovená v zmluve, ktorú ministrovi podriadení podpísali. Je možné, že ľudia zo Smeru-SD majú s daným advokátom veľmi dobré vzťahy, a ten im v záujme ďalšej spolupráce dá nejakú zľavu,“ pripustila Veronika Remišová.

    Žiga informoval, že vyzval vedenie MH Manažmentu, aby rokovalo s právnickou kanceláriou o znížení odmeny. Zároveň povedal, že sa necíti byť zodpovedný za zmluvu, na základe ktorej má štát platiť advokátovi desiatky miliónov eur. Viac sme o tom písali TU.

    Zmluvu so Bžánom podpísal aj opozičný kandidát a primátor Sniny

    Na štvrtok dokonca opozícia zvolala do Sniny protestné zhromaždenie proti vyplateniu 64 mil. eur advokátovi Bžánovi.

    Teraz však vyšli podľa zistení denníka Nový Čas najavo nové skutočnosti týkajúce sa aj opozície. Podobnú zmluvu s advokátom Bžánom podpísal aj primátor Sniny Štefan Milovčík, ktorého vo voľbách do VÚC podporuje SaS, OĽaNO a KDH. Milovčík mal so Bžánom uzavrieť v roku 2013 dodatok zmluvy, z ktorého vyplýva, že z vyhratej sumy v spore o 130 267 eur mu patrí 15 %.

    „Mesto uzatvorilo zmluvu o poskytnutí právnej pomoci s AK Bžán v roku 2007. V roku 2013 bol uzatvorený dodatok schválený mestským zastupiteľstvom,“ povedala denníku Eva Mihaliková z mestského úradu. Keďže sa spor ťahá už niekoľko rokov, mesto vyplatilo Bžánovi doteraz paušálnu odmenu 6 513 eur. V prípade víťazstva však dostane ďalších 19 500 eur.

    Opozičná strana SaS bola dokonca z tejto informácie prekvapená. „Je to pre nás nová informácia. Vo všeobecnosti by však verejné inštitúcie a samosprávy nemali uzatvárať advokátske zmluvy založené na podielovej odmene,“ povedala hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková. Líderka Obyčajných ľudí Veronika Remišová dodala, že ak sa preukážu pochybenia, budú požadovať stiahnutie Milovčíka z kandidátky. „Kandiduje za stranu KDH, očakávame, že túto situáciu vysvetlia,“ uzavrela Remišová.

    - Reklama -