Papierik z Belize u polície nezabral. Čítajte, čo Matovičovi odkazuje policajný prezident

    0
    Tibor Gašpar, Prezident Policajného zboru SR (Autor: SITA)

    “Neboli zistené žiadne relevantné skutočnosti, že by účty existovali,” povedal. Polícia sa podľa neho zaoberá verejným obstarávaním, na ktoré poslanec poukázal, s účtami predsedu vlády alebo jeho manželky to však nemá nič spoločné. “Na toto obstarávanie sa vedie spis, bližšie informácie momentálne nie je možné poskytnúť,” povedal Gašpar. Zároveň dodal, že Matovič, ktorý sa brífingu tiež zúčastnil, hodnotí prípad bez potrebných znalostí a zaťahuje políciu do politických hier. Matovič zase podľa vlastných slov nechápe, prečo kauzu premiérových účtov a obstarávanie polícia rozdelila na dva spisy. “Sú to spojené nádoby,” povedal. Ako dodal, polícia si na Belize zisťovala len to, či tam má Robert Fico oficiálny účet. Podľa jeho zdrojov je tam však účet tajný a mali naň smerovať peniaze zo spomínaného verejného obstarávania.

    Premiér Robert Fico a poslanec Igor Matovič sa dnes vzájomne označili za klamárov. Líder obyčajných ľudí opiera svoje slová o klamstvách premiéra o rámcovú zmluvu, ktorú odovzdal polícii spolu s inými dokumentmi, opisujúcimi tunelovanie pri výberových konaniach na Slovensku. Kým Fico dnes spomínal, že zmluva, ktorú videl v spise, bola na sumu nižšiu ako osem miliónov eur, čo podľa skorších Matovičových slov mala byť celková provízia z obchodu, Matovič na tlačovej besede upozornil, že rámcová dohoda bola ministerstvom vnútra podpísaná na 22,5 milióna eur. Rámcovú dohodu uzatvoril rezort vnútra s Poľskou spoločnosťou WAWRZASZEK ISS SPÓLKA na nákup štvor- a šesťkolesových ľahkých lesných a povodňových špeciálov, pričom maximálna cena za dodanie predpokladaného množstva vozidiel je presne 22,423 milióna eur.

    Matovič dal polícii podľa vlastných slov aj dokumenty, ktoré poukazujú na to, že štvorkolky a šesťkolky z USA mala nakupovať slovenská firma a tá ich mala predávať so ziskom víťaznej poľskej spoločnosti. Predseda OĽaNO rovnako pripustil, že rezort vnútra zatiaľ obstaral na základe rámcovej dohody techniku za menej ako sem miliónov eur, aj to v čase, po ktorom zverejnil podozrenia, teda v druhej polovici augusta. Matovič prízvukuje, že rámcová dohoda sa uzavrela na 48 mesiacov a môže sa teda ďalej napĺňať. Centrálny register zmlúv dohodu zverejnil 29. júla 2014.

    Matovič sa o ďalšom postupe poradí s právnikmi, avizoval zverejnenie ďalších dokumentov, ktoré odovzdal polícii, ak mu to právnici odobria. Predsedovi OĽaNO je ľúto, ako pracuje elita polície – Národná kriminálna agentúra (NaKA). Matovič vyslovil presvedčenie, že premiér zasahoval do vyšetrovania a polícia konala podľa jeho inštrukcií. Agentúra podľa Matovičových informácií nevykonala žiadnu domovú prehliadku, žiadnu kontrolu účtovníctva, akurát si vypýtala od pochybnej agentúry na Belize potvrdenie, že Fico a jeho manželka tam nemajú účet.

    Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil preverovanie informácií o údajných účtoch predsedu vlády Roberta Fica a jeho manželky na Belize, ktoré medializoval poslanec parlamentu Igor Matovič, s tým, že vec odmietol. “Zo zadovážených dokumentov a výpovedí vyšetrovateľ vylúčil skutočnosti o účtoch uvádzané pánom poslancom a tiež nezistil žiadnu súvislosť s písomným materiálom, ktorý predložil,” uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

    Matovič zverejnil v auguste anonymnú informáciu, ktorú dostal do poštovej schránky. Predseda vlády si podľa anonymu spoločne s manželkou v roku 2008 založili schránkovú firmu na Belize. V deň vzniku si táto firma údajne založila dva bankové účty v Belize Bank Internacional (BBIL). Stav účtov k 21. júlu 2015 je vraj 674 546 004,42 USD. Fico na Matoviča za to podal trestné oznámenie za ohováranie a krivé obvinenie. Premiér dnes v reakcii na to, že polícia nepotvrdila Matovičove tvrdenia, označil poslanca za klamára a výmyselníka s tým, že podobní ľudia nepatria do politiky.

    - Reklama -