Pápežovi došla trpezlivosť. Má jasný odkaz pre Sýriu

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Vojna v Sýrii eskalovala do štádia, keď všetky pokusy o nastolenie prímeria zlyhali, keď v septembri sýrske jednoty a Rusko otvorili ofenzívu na povstalcov v oblasti mesta Aleppo. Táto ofenzíva bola všeobecne odsúdená a iniciovala dokonca výzvy zo strany Francúzska či USA na začatie vyšetrovania vojnových zločinov sýrskych jednotiek a Ruska.

    „S naliehavosťou opakujem svoju výzvu tým, ktorí sú zodpovední za bombardovanie v oblasti Aleppo, aby okamžite zastavili boje a nastolili prímerie,“ vyhlásil pápež počas svojho posledného vystúpenia na Námestí svätého Petra pred skoro 10-tisíc veriacimi.

    František povedal, že okamžité prímerie je absolútne nevyhnutné aspoň po obdobie nevyhnutné na umožnenie evakuácie civilného obyvateľstva, najmä detí, ktoré sú stále uväznené pod krutým bombardovaním“. Pápež už niekoľkokrát vyzýval k ukončeniu bombardovania v oblasti a varoval, že zodpovední budú čeliť Božiemu súdu.

    V nedeľu pápež povýšil vatikánskeho vyslanca v Sýrii, arcibiskupa Maria Zenariho na kardinála s cieľom ukázať, že cirkev sa chce postarať o 1,2 miliardy členov katolíckej cirkvi v Sýrii. Je to prvýkrát v histórii, keď bol vatikánsky veľvyslanec takto povýšený. 

    Autor: Dominik Földes

    - Reklama -