Pápežov hovorca žehlí za Františka útok na Trumpa

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Hovorca súčasne pripomenul, že pápež František použil podobnú formuláciu už opakovane na margo migračnej situácie v Európe, píše tlačová agentúra MTI.
    Pápež František vo štvrtok odsúdil Donalda Trumpa za podľa neho nekresťanské vyjadrenia o potrebe stavania múrov proti migrantom. “Človek, ktorý chce iba stavať múry, kdekoľvek je, a nechce stavať mosty, nie je kresťanom. Nič takéto nie je v evanjeliu,” povedal počas spiatočného letu z Mexika do Talianska.
    František však odmietol odpovedať na otázku, či by mali americkí katolíci v prezidentských voľbách podporiť kontroverzného realitného magnáta Trumpa. Zdôraznil, že nechce zasahovať do vnútorných záležitostí USA.

    Republikánsky prezidentský kandidát zmiernil už skôr svoje vyjadrenia o pápežovi po tom, ako hlavu katolíckej cirkvi kritizoval za vyhlásenie naznačujúce, že jeho plán na vybudovanie múra na hranici USA s Mexikom znamená, že “nie je kresťan”.

    V diskusii vo vysielaní spravodajskej televízie CNN vo štvrtok večer povedal, že si medzičasom myslí, že vyjadrenia pápeža boli “pravdepodobne trocha milšie”, než to vyzeralo z prvých správ.

    Trump zopakoval, že sa podľa neho pápež oboznámil so situáciou len z jednej strany – ako mu ju vykreslili predstavitelia mexickej vlády – a že nepozná problémy spôsobované ľahko priechodnou hranicou. Zároveň dodal, že má veľkú úctu k pápežovi Františkovi. Napriek tomu si neodpustil podpichnutie na jeho adresu, keď vyhlásil: “Vo Vatikáne má hrozne veľký múr.”

    Muž, ktorý sa hlási k americkej presbyteriánskej cirkvi, v prvej reakcii na pápežovu kritiku vyhlásil, že žiaden náboženský predstaviteľ by nemal verejne spochybňovať vieru iného človeka. Už predtým sa vyjadril, že pápež nerozumie rizikám spojeným s nelegálnou migráciou z Mexika do USA.

    - Reklama -