Pápež vyslal Putinovi signál o neprijateľnosti agresie, hovorí ukrajinský biskup

    0
    Pápež František počas tradičného vianočné posolstva Urbi et orbi (Autor: TASR)

    Počas návštevy Baziliky Santa Sofia zasvätenej Božej Múdrosti pápež zúčastneným veriacim povedal, že rozumie ich bolesti nad svojou krajinou “sužovanou vojnou a ekonomickými ťažkosťami”. František sa zároveň pomodlil za ukončenie ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny, informovala v pondelok spravodajská stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

    Biskup Borys Andrij Gudziak, ktorý stojí na čele parížskej eparchie byzantskej ukrajinskej cirkvi sv. Vladimíra Veľkého, uviedol, že pápež “vyslal signál (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi o neprijateľnosti násilia a agresie”. Podľa Gudziaka pápež vyhlásil: “Som s ľuďmi, ktorí trpia”.

    Na východe Ukrajiny od apríla 2014 zahynulo pri bojoch medzi Moskvou podporovanými proruskými separatistami, ktorí kontrolujú Donecký región a Luhanský región, a vládnymi silami už viac než 10.000 ľudí.

    Pápeža predstavila ukrajinskej komunite žijúcej v Taliansku hlava ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi Sviatoslav Ševčuk, vyšší arcibiskup kyjevsko-haličský.

    Bazilika Santa Sofia zasvätená Božej Múdrosti sa nachádza v západnej časti Ríma vo štvrti Primavalle na ulici Via Boccea. Postavili ju v roku 1963 a vysvätil ju v roku 1969 pápež Pavol VI.

    František je tretím pápežom, ktorý tento chrám navštívil; naposledy tu bol v roku 1984 pápež Ján Pavol II. Baziliku pravidelne navštevuje približne 5000 ukrajinských veriacich. V rímskej diecéze a regióne Lazio ich žije celkovo 15.000.

    Chrám je postavený v novobyzantskom štýle podľa vzoru katedrály v Kyjeve. Iniciátorom jeho výstavby bol kardinál a patriarcha Ľvova Josif Slipij, ktorý bol na intervenciu pápeža Jána XXIII. a amerického prezidenta J.F. Kennedyho u vtedajšieho sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova prepustený zo sibírskych gulagov, kde prežil 18 rokov, spresnil Vatikánsky rozhlas.

    - Reklama -