Pápež slúžil omšu na podporu migrantov

    0
    Pápež František celebruje omšu pri príležitosti Svetového dňa migrantov a utečencov na Námestí sv. Petra vo Vatikáne 29. septembra 2019. (Autor: TASR)

    “Pán sa osobitne zaujíma o cudzincov, vdovy a siroty, pretože nemajú práva, sú vylúčení a odsúvaní na okraj spoločnosti,” vyhlásil František. Pápežovo kázanie v niekoľkých jazykoch si v nedeľu pri tejto príležitosti prišli na Námestie sv. Petra vo Vatikáne vypočuť tisícky migrantov.

    “Táto láskyplná starostlivosť o menej privilegovaných… sa ako morálna povinnosť rovnako vyžaduje od všetkých, ktorí patria k jeho ľudu,” odkázal pápež kresťanom.

    Kresťania “nemôžu byť ľahostajní k tragédii starých a nových podôb chudoby” a musia byť “pevne odhodlaní vybudovať spravodlivejší svet”, zdôraznil.

    “Je to pravda, ktorá bolí: Tento svet sa stáva stále viac elitárskym a krutejším voči vylúčeným,” pokračoval pápež.

    Zároveň odsúdil pokrytectvo svetového obchodu so zbraňami: “Vojny postihujú iba niektoré regióny sveta, zbrane do vojen sa však vyrábajú a predávajú v iných regiónoch, ktoré sa potom nechcú ujať utečencov, ktorými sú v dôsledku týchto konfliktov.”

    František, v Argentíne narodený syn talianskych imigrantov, sa často vyjadruje na obranu práv migrantov a kritizuje svetovú nerovnosť. Solidarita s migranti sa stala jednou z kľúčových tém jeho pôsobenia v pápežskom úrade.

     

    - Reklama -