Pápež reaguje: Zatvoriť všetky katolícke chrámy v Ríme? Drastické kroky nie sú vždy dobré

    0
    Pápež František (Autor: TASR)

    „Drastické kroky nie sú vždy dobré,” uviedol pápež argentínskeho pôvodu pre miestne médiá. František zároveň vyzval veriacich, aby prejavili “zodpovednosť” a “spolupracovali s príslušnými úradmi”.

    Taliansko zaviedlo v rámci Európy najprísnejšie opatrenia v reakcii na pandémiu koronavírusu, ktorá si v tejto krajine vyžiadala za menej než tri týždne už 1016 mŕtvych a viac než 15.000 nakazených.

    So zámerom zamedziť šíreniu koronavírusu a odbremeniť tak preplnené nemocnice dala vláda zatvoriť všetky obchody okrem lekární a potravín. Platí aj zákaz cestovať okrem prípadov, keď je to nevyhnutné.

    Kaviarne a reštaurácie, ktoré predtým mohli fungovať počas dňa, sú takisto zatvorené. Povolené sú iba donášky jedla domov.

    Výnimku dostali podniky v dopravných uzloch.

    Premiér Giuseppe Conte vyzval všetky firmy, aby umožnili zamestnancom prácu z domu v čo najväčšej miere.

    Vatikán spočiatku vzdoroval prísnym opatreniam zavretia svätostánkov v prevažne katolíckom Taliansku.

    Pápežský zástupca v Ríme Angelo De Donatis však uviedol, že bol napokon nútený pristúpiť k tomuto kroku. Zdôraznil, že opatrenie je pre všeobecné dobro.

    Prístup ku kostolom rímskej diecézy a k akýmkoľvek cirkevným objektom, ktoré sú prístupné verejnosti, je pre všetkých veriacich zakázaný. Veriaci budú podľa vikára De Donatisa oslobodení od povinnosti zúčastňovať sa na sviatostiach.

    Rýchle rozšírenie vírusu v krajine predstavuje hrozbu pre zdravotný systém.

    Taliansko je najviac zasiahnutým štátom sveta po Číne, kde prvé prípady koronavírusu SARS-CoV-2 zaznamenali vlani v decembri.

    - Reklama -