Pápež podporil požiadavky na rovnosť žien v cirkvi

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    František v apoštolskej exhortácii venovanej mladým píše o živej cirkvi, ktorá by mala byť “vnímavá k legitímnym nárokom tých žien, ktoré požadujú viac spravodlivosti a rovnosti”.

    “Živá cirkev sa môže pozerať do histórie a priznať spravodlivý podiel na mužskom autoritárstve, dominancii, rôznych druhoch zotročovania, zneužívania a sexistického násilia,” uvádza sa v exhortácii s názvom Christus vivit – Kristus žije.

    Dokument vychádza zo záverov biskupskej synody z októbra 2018, ktorá bola venovaná mladým ľuďom. Text oficiálne prestavili v utorok vo vatikánskom tlačovom stredisku.

    Katolícka cirkev by podľa pápeža mala ponúknuť “rozhodnú podporu v záujme väčšej reciprocity medzi mužmi a ženami”. Zároveň by však nemala súhlasiť so všetkým, čo navrhujú niektoré feministické skupiny, uvádza sa v exhortácii.

    Agentúra AP si všíma, že súčasťou pápežského textu nie je výzva na to, aby ženy mohli v rámci cirkvi zastávať aj vedúce pozície, ktorá sa objavila v záverečnom texte vlaňajšej biskupskej synody. Pápež podľa vlastných slov do svojej exhortácie zakomponoval tie návrhy, ktoré považoval za najpodstatnejšie.

    - Reklama -