Pápež odovzdal prstene a birety 13 novým kardinálom

    0
    Pápež František odchádza po skončení konzistória, na ktorom vymenoval 13 nových kardinálov vo Vatikáne v sobotu 5. októbra 2019. (Autor: TASR)

    Pápež vymenoval 13 nových členov kardinálskeho kolégia už 1. septembra.

    Na sobotňajšej slávnostnej ceremónii, tzv. konzistóriu, vo vatikánskej Bazilike sv. Petra položil každému z nich na hlavu červený štvorhranný biret a odovzdal mu kardinálsky prsteň.

    Agentúra AFP v tejto súvislosti upozornila, že pápež — pôvodom z Argentíny — postupne formuje “menej európske” kolégium kardinálov.

    Novovymenovaní členovia totiž okrem Európy pochádzajú aj zo Severnej Ameriky, Strednej Ameriky, Afriky, či Ázie. Je medzi nimi zástupca Kuby, Konžskej demokratickej republiky (KDR), Indonézie i Maroka.

    Kardinálsky biret dostali aj traja členovia Rímskej kúrie a traja cirkevní hodnostári v emeritnom veku nad 80 rokov, ktorí sa už nemôžu zúčastniť na voľbe pápeža.

    Tí dostávajú kardinálsky titul ako ocenenie za svoju dlhoročnú službu v prospech cirkvi, uviedol server Vatican News.

    František vymenoval už 52 percent členov zboru kardinálov, ktorí sú oprávnení voliť pápeža, a mnohí z nich pochádzajú z rozvojových krajín.

    Podľa agentúry AP to zvyšuje pravdepodobnosť, že nový pápež bude podobný tomu súčasnému, ktorý podporuje migrantov a dialóg s inými náboženstvami.

    Vo svojom príhovore k novým kardinálom pápež hovoril o Božom milosrdenstve, ktoré je podľa neho kľúčové pre službu tým najslabším a najviac marginalizovaným.

    “Ak ho (milosrdenstvo) necítim, ako sa môžem oň deliť, byť jeho svedkom a odovzdávať ho ostatným,” uviedol pápež v homílii na sobotňajšom konzistóriu.

    - Reklama -