Pápež František zdôraznil potrebu postaviť sa proti “fanatizmu”

    0
    Pápež František (uprostred vľavo) a marocký kráľ Mohammed VI. (uprostred vpravo) sa rozprávajú počas ich stretnutia v Rabate 30. marca 2019. (Autor: TASR)

    “Takisto je potrebná náležitá príprava budúcich náboženských vodcov,” zdôraznil svätý otec v prvý deň svojej dvojdňovej cesty do prevažne moslimského Maroka, kam prišiel na pozvanie kráľa Muhammada VI. Hlavným cieľom jeho návštevy je rozvoj dialógu medzi náboženstvami a zlepšenie vzťahov katolíckej cirkvi s ostatnými vierovyznaniami.

    František takisto obraňoval “slobodu svedomia” a “náboženskú slobodu”, ktoré sú rozhodujúce pre ľudskú dôstojnosť. Príslušníkov náboženskej obce vyzval, aby “žili ako bratia”.

    Pápež spolu s marockým kráľom vyhlásili, že Jeruzalem je “spoločným dedičstvom ľudstva a najmä vyznávačov troch monoteistických náboženstiev”.

    Zdôraznili špecifický multináboženský ráz, duchovný rozmer a kultúrnu identitu Jeruzalema, ktoré musia byť podľa ich slov chránené a podporované.

    Agenti marockých bezpečnostných služieb v sobotu zasahovali proti mužovi, ktorý sa dostal cez bezpečnostné bariéry a bežal oproti kráľovi Muhammadovi, ktorý spolu s pápežom zdravil ľudí. Muža zneškodnili ešte predtým, ako sa dostal ku kráľovi. Podľa AP sa zdalo, že muž držal v ruke obálku, ktorou mával.

     

    - Reklama -