Panika. Kotlebovci môžu v Nitre vyhrať, musíme sa spojiť, varuje Danko

    0
    Andrej Danko a Milan Uhrík (Autor: TASR)

     „Všade tam, kde je to možné, budeme kandidovať samostatne,“ oznámil. SNS bude mať štyroch vlastných kandidátov na predsedov samosprávnych krajov a celkovo v rámci všetkých krajov 245 uchádzačov o poslancov v krajských zastupiteľstvách, najviac v Prešovskom (57) a Žilinskom kraji (47).

    Svojich kandidátov na predsedov postavia národniari v Žilinskom, Prešovskom, Košickom a Bratislavskom kraji. „Za každým z nich si stojím,“ zdôraznil Danko.

    V Žilinskom kraji bude kandidovať bývalý podpredseda vlády a exminister školstva Ján Mikolaj. „Je to človek veľmi zdatný v tom, čo tento kraj najviac potrebuje, a to je infraštruktúra,“ upozornil Danko.

    V Prešovskom kraji bude kandidátom SNS na predsedu VÚC primátor Svitu Miroslav Škvarek. Danko ho označil za veľmi schopného človeka v konfrontácii s výzvami stojacimi pred Prešovským krajom – spomenul napríklad zvýšenie zamestnanosti či spolužitie rómskej komunity s majoritou.

    Nominantom na predsedu VÚC v Bratislavskom kraji je súčasný štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Lukáš Parízek. Danko od neho očakáva, že bude „potrebnou novou krvou pre kraj“ a že zúročí svoje skúsenosti v zahraničnopolitickej oblasti. „BSK oveľa viac ako iné kraje potrebuje komunikovať o zahraničnopolitických väzbách, napríklad vo vzťahoch k Bruselu,“ povedal Danko.

    V Košickom kraji bude na predsedu VÚC kandidovať Jarmila Tkáčová, ktorá pôsobila aj v Národnej rade SR, avšak za SDKÚ-DS.

    V Trenčianskom kraji SNS pôjde v koalícii so Smerom-SD a Mostom-Híd. Podporí zotrvanie Jaroslava Bašku (kandiduje s podporou strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a Strana zelených) na poste šéfa VÚC. Podobne bude podporovať súčasného predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibora Mikuša (nezávislý).

    Spoločný front v Nitre?

    Danko uviedol, že „každý kraj má svoje špecifické problémy“, pričom prienik našiel pri Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. Líder SNS vystríha pred možnosťou, že by od novembra mohol pod Zoborom zasadnúť do kresla župana kotlebovský kandidát Milan Uhrík. Aj preto Danko vyzýva na spojenie síl iných protikandidátov v rámci Nitrianskeho samosprávneho kraja, v ktorom koalícia podporuje súčasného župana Milana Belicu, zatiaľ čo opozícia Jána Grešša. 

    „Verím, že aj v Nitrianskom kraji nájde opozícia rozumný prístup k tomu, že tak ako v Banskej Bystrici nás vyzývajú na podporu človeka, ktorý sa dokáže postaviť Kotlebovi, tak vyzývam dnes pána Grešša a všetky pravicové politické strany, aby takisto podľa prieskumu podporili najsilnejšieho kandidáta proti pánovi Uhríkovi,“ uviedol Andrej Danko.

    Podľa šéfa národniarov má Nitra ten istý problém ako Banská Bystrica, aj keď sa o tom nahlas nerozpráva. „Nitra je konfrontovaná s tou istou situáciou ako Banská Bystrica. A preto by sa nemali trieštiť rozumné politické sily medzi pána Belicu a pána Grešša. A myslím si, že prieskumy jasne ukazujú, že tým kandidátom, ktorý môže položiť silu ĽSNS v regióne, je pán Belica,“ povedal Danko.

    Predseda parlamentu verí, že Nitriansky kraj bude aj naďalej riadiť dlhoročný župan Milan Belica. 

    „V Nitre sme pristúpili ku koalícii a ustúpili sme z kandidatúry našej podpredsedníčky Evy Smolíkovej a opätovne sme podporili pána Belicu, ktorého sme už podporili aj v minulom období. Prajem mu, aby uspel a pokračoval vo svojej práci,“ uzavrel.

    Autor: mr, TASR

     

    - Reklama -