Pani Merkelová, je to zlé. Toto Vás nepoteší

    0
    Ilustračné foto: vlajka Nemecka a vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Bulharský minister zahraničia Daniel Mitov v utorok vyhlásil, že akékoľvek ďalšie diskusie o kvótach považuje vo svetle masakra v Paríži za absurdné. Poľská premiérka Beata Szydlová ešte o deň skôr poznamenala, že Európska únia by mala svoj postoj k imigrácii prehodnotiť. Prisľúbila, že Poľsko prijme utečencov len vtedy, ak nebudú predstavovať ohrozenie bezpečnosti krajiny. „Východoeurópski politici tak reagujú na informáciu, podľa ktorej prišiel do Európy minimálne jeden z teroristov v rámci súčasnej utečeneckej vlny,“ glosuje Eglitis a pripomína, že podľa odhadov Európskej komisie by mohli na kontinent v nasledujúcich dvoch rokoch doraziť až tri milióny utečencov z Blízkeho východu a Afriky.

    Bývalé krajiny komunistického bloku na čele s Maďarskom kvóty dlhodobo kritizujú. Eglitis v tejto súvislosti podotkol, že západní politici v reakcii na to pripomínajú týmto krajinám, že dlhodobo poberajú miliardy eur z Bruselu a aj napriek tomu teraz nie sú ochotné pomôcť EÚ. „Nechuť prijať utečenecké kvóty bola zjavná aj pred piatkovými udalosťami v Paríži, ktoré momentálne spomínaní politici používajú ako ďalší argument,“ cituje Eglitis vyjadrenie analytičky Otilie Dhandovej z poradenskej spoločnosti Teneo Intelligence so sídlom v Bruseli. „Merkelová doposiaľ umožnila, aby samotné Nemecko prijalo asi jeden milión utečencov. Jej plán na ďalšie prerozdeľovanie utečencov však značne zaťažuje vzťahy medzi jednotlivými členskými štátmi Európskej únie.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Na otázku, či sa sýrski občania naozaj môžu úspešne integrovať do nemeckej spoločnosti, Merkelová na utorkovej tlačovej konferencii odpovedala jasným áno. Spomenula, že integrácia zahŕňa nielen dodržiavanie pravidiel hostiteľskej krajiny, ale aj poskytnutie šance na zapojenie sa do spoločnosti, ktorá musí byť tolerantná a viac multietnická,“ uvádza Eglitis a poukazuje na nechuť východoeurópskych politikov otvárať svoje spoločnosti hlavne moslimským utečencom. „Toto nie je spôsob, ako vyriešiť problémy alebo sa k ich riešeniu aspoň priblížiť,“ vyhlásil v utorok maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi. Maďarsko avizovalo, že napadne plán EÚ na prerozdeľovanie utečencov na súde.

    Príliš veľké pochopenie pre kvóty navrhované Merkelovou a Európskou komisiou neprejavovala ani česká vláda na čele s premiérom Sobotkom. On a najmä minister vnútra ČR Milan Chovanec o nich v podstate hovorili ako o nutnom zle. Postaviť sa tomuto plánu ako slovenský premiér Robert Fico či maďarský premiér Viktor Orbán však odmietli. Ale vzhľadom na teroristické útoky v Paríži je možné, že česká vláda svoj postoj prehodnotí. Signalizuje to aspoň video publikované tento týždeň, na ktorom minister financií ČR a šéf vládneho hnutia ANO Andrej Babiš v reakcii na masaker v Paríži navrhované prerozdeľovanie utečencov na základe kvót odmieta. Babiš zároveň pomerne otvorene kritizoval prístup Európskej únie k riešeniu migračnej krízy.

    - Reklama -