Panama Papers už dali dole islandského premiéra. Daňové raje však dobehli aj prezidenta

    0
    Sigmundur Daví? Gunnlaugsson, islandský expremiér (Autor: Árni Saberg)

    Grímsson má 71 rokov a prezidentskú funkciu zastáva od roku 1996. Tento najdlhšie slúžiaci prezident v histórii Islandu pôvodne už kandidovať nemienil. V apríli však prekvapivo oznámil, že sa vo voľbách vypísaných na 25. júna bude uchádzať o ďalší mandát hlavy štátu, čo zdôvodnil súčasnou politickou neistotou v krajine a potrebou zaistenia kontinuity. 

    Prezidentovo postavenie v uplynulých týždňoch oslabili odhalenia vyplývajúce z takzvaných Panamských dokumentov, z ktorých vyplynulo, že príbuzní jeho manželky boli napojení na spoločnosti pôsobiace v daňových rajoch. Samotný Grímsson akékoľvek pochybenie odmieta. 

    Prezidentská funkcia na Islande je prevažne reprezentatívna. Grímsson ale využíval svoje postavenie na to, aby vetoval vládne návrhy zákonov, s ktorými nesúhlasil a presadzoval riešenie niektorých politických otázok prostredníctvom referenda. 

    V dôsledku panamského škandálu už v apríli prišiel o kreslo islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, ktorý odstúpil pod tlakom protestov. Dokumenty uniknuté z panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca odhalili, že spoločnosť jeho manželky pôsobiaca v daňovom raji vlastnila dlhy skrachovaných islandských bánk.

    - Reklama -